Как да направим пиенето на кафе по-здравословно?

То е източник на антиоксиданти и прогонва умората

10.11.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Как да направим пиенето на кафе по-здравословно?

Кафето е една от трите най-популярни напитки в света, заедно с водата и чая. Много здравни специалисти смятат, че е и една от най-здравословните. Кафето е източник на антиоксиданти, прогонва умората и стимулира умствената дейност. При редовна консумация на кафе се наблюдава по-благоприятно развитие на заболяването при хора, страдащи от рак на дебелото черво. Ето как още чашата с кафе може да стане още по-здравословна според Healthline.com:

Без кофеин след 14 часа следобед

Кафето е един от най-богатите естествени източници на кофеин. Кофеинът е стимулант, което е една от основните причини кафето да е толкова ободряваща напитка. Приемът на кафе в късния следобед обаче може да попречи на заспиването вечер, а нарушеният сън е свързан с всякакви здравословни проблеми. Затова вместо да пиете кафе късно през деня, изберете безкофеиново кафе или чаша чай.

Не подслаждайте кафето си със захар

Кафето е здравословно само по себе си, но подслаждането му с много захар може да го направи вредно. Захарта, главно заради високото съдържание на фруктоза, е свързана с редица сериозни заболявания като затлъстяване и диабет. Ако не можете да си представите кафето си без подсладител, използвайте естествен подсладител като стевия.

Изберете качествено кафе, за предпочитане органично

Качеството на кафето може да варира значително в зависимост от метода на обработка и начина на отглеждане на кафените зърна. Кафените зърна обикновено се напръскват със синтетични пестициди и други химикали, които никога не са били предназначени за консумация от човека. Така че, ако се притеснявате за съдържанието на пестициди в кафето си, помислете за био кафе, което трябва да съдържат много по-малки количества пестициди, информира Puls.bg.

Избягвайте да пиете твърде много кафе

Умереният прием на кафе е здравословен, но ако се прекали ползите намаляват. Прекомерният прием на кофеин може да има неблагоприятни странични ефекти, въпреки че чувствителността към кофеина варира при различните хора. Препоръчителният прием не трябва да превишава 2,5 микрограма кофеин на 1 килограм телесно тегло. Като се има предвид, че 1 чаша кафе съдържа средно около 95 микрограма кофеин, това съответства на около две чаши кафе на ден за човек с тегло 80 кг.

Добавете малко канела за още по-добър аромат

Канелата е ароматна подправка, която се съчетава особено добре с мириса на кафе. Канелата е здравословна добавка, която може да понижи кръвната захар, холестерола и триглицеридите при диабетици. Щипка канела ще направи кафето ви не само по-ароматно, но и още по-полезно.

Избягвайте сухата сметана за кафе

Сметаната за кафе с ниско съдържание на мазнини и синтетичен произход е силно обработена и може да съдържа захар, сол, глюкозо-фруктозен сироп и други съмнителни съставки. Вместо нея може да добавите към кафето си малко мляко или пълномаслена сметана.

Добавете малко какао за разкош

Какаото е богато на антиоксиданти и носи много ползи за здравето, включително по-малък риск от сърдечни заболявания. Добавете щипка какао на прах към кафето си за по-вълнуващ вкус. В много кафенета се предлага кафе мока, но често се сервира подсладено с много захар. Вместо това можете лесно да си направите кафе мока у дома без добавената захар.

Пригответе кафето си с хартиен филтър

Свареното кафе съдържа кафестол, който може да повиши нивата на холестерола в кръвта. За да се намали съдържанието на кафестол, просто сложете хартиен филтър в кафеварката. Той намалява количествата кафестол, но пропуска кофеина и полезните антиоксиданти.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК