Какаото намалява риска от сърдечносъдови заболявания

100 грама черен шоколад е свързано със значимо намаление в тромбоцитната агрегация

16.06.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Какаото намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Позицията, която днес заемаме в живота, зависи от стечение на множество обстоятелства – личностните ни данни, упоритостта ни, късмета и случайността. По същия начин и голяма част от заболяванията са многофакторно обусловени. За появата на значима част от сърдечносъдовите болести вина има комбинацията от генетични фактори и ежедневните избори, които правим без да си даваме сметка. Да си поговорим за един от тях – шоколада.

От векове наред шоколадът, богат на какао, е известен не само с приятния си вкус, но и с предполагаемото му добро влияние върху здравето. Инките са го консумирали във вид на напитка и с откриването на новия свят какаото се е появило в Европа през 16-ти век, пише puls.bg.

Епидемиологичните данни показват, че редовната консумация на храни с растителен произход намалява риска от сърдечносъдови заболявания, особено що се касае за какаото, което е богато на полифеноли и има благотворно влияние върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и функцията на тромбоцитите.

Тази новина едва ли е напълно изненадваща, но ето един малко по-задълбочен анализ, който може да вдъхне вяра и на скептиците.

Как какаото пази сърдечното ни здраве?

Много е приятно да говорим за шоколад и колко е здравословен, но важно е да се уточни има ли наука зад това или просто сме чревоугодници. В случая въпросът е добре проучен и са открити множество механизми, с които какаото въздейства върху човешкия организъм.

Функция на ендотела и азотния оксид (NO)

Ендотелът е тънък слой от клетки, който покрива вътрешния просвет на кръвоносните съдове и има отношение към предотвратяване образуването на плаки и регулацията на кръвооросяването. Клетките на ендотела произвеждат и отделят широка гама вещества, които повлияват съдовата стена на локално ниво като например азотния оксид. Последният води до релаксация на съда, предотвратява прикрепването и миграцията на левкоцитите през съдовата стена, както и пролиферацията на мускулни клетки и агрегацията на тромбоцити. По този начин дисфункцията на ендотела е свързана с появата на сърдечно-съдови заболявания. Вече е доказано, че при пациенти, страдащи от коронарна болест, консумацията на храни, богати на флавоноиди (черен чай и червено вино) подобрява ендотелната функция, а зеленият чай упражнява сходен ефект у здравите пушачи.

Оказва се, че какаото има подобен ефект при пациенти с налични сърдечносъдови рискови фактори. Например при тютюнопушачите една какаова напитка, богата на флаваноиди бързо повишава нивото на циркулиращия азотен оксид. Интересно е да се спомене още, че поемането на богата на флаваноиди напитка предизвиква повишаване на кръвния поток към сивото мозъчно вещество като това е измерено с ядрено-магнитен резонанс и предполага, че какаовите флаваноиди евентуално биха могли да имат предпазващ ефект по отношение на деменцията.

Антиоксидантни свойства

Всички сме чували, че антиоксидантите са хубаво нещо. Ако говорим за пациентите със сърдечни заболявания можем да кажем, че оксидативния стрес и намаляването на антиоксидантните съпротивителни сили на организма имат важна роля в появата на атеросклерозата. Особено съдовата болест след трансплантация, включително и байпас. Конкретните опити са разкрили, че 2 часа след консумация на 40 грама черен шоколад се отбелязва вазодилатация, подобрение в коронарната съдова функция и намаляване на адхезията на тромбоцитите (прилепянето им към стените на съдовете).

Тромбоцитна функция

Нарушаване във функцията на тромбоцитите е една от другите характеристики на атеросклеротичната болест. Проучване сред здрави доброволци е показало, че ежедневното похапване на 100 грама черен шоколад е свързано със значимо намаление в тромбоцитната агрегация (слепване) като такъв ефект не е бил наличен при  прием на млечен или бял шоколад. Какаото намалява не само агрегацията, но и тромбоцитната адхезия към стените на съдовете.

Влияние върху кръвното налягане

Самото повишаване на азотния оксид е свързано с лекостепенно понижаване на кръвното налягане. Други механизми, които биха могли да са свързани с това действие на какаото са проучени, включително има и инвитро данни, че то има потискащ ефект върху ангиотензин конвертиращия ензим. Каквито и да са конкретните механизми, вече множество проучвания са разкрили, че какаото има отношение към кръвното налягане.

Нека не забравяме, че какаото макар и с благотворно влияние, не е сладка противоотрова срещу злоупотребата с тютюнопушене, алкохол и други рискови фактори.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК