Международната конференция PEPP ще се проведе онлайн

Конференцията за PEPP започва утре и ще продължи на 30 октомври

28.10.2020 | 17:18 Редактор: Радостина Димитрова
Международната конференция PEPP ще се проведе онлайн

Двудневната международна конференция, на която водещи експерти по пенсионно и осигурително право, финансисти, икономисти и делегати от страната и цяла Европа ще коментират предстоящото въвеждането на PEPP-общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, ще се проведе изцяло онлайн.Темата на конференцията е "PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация".

Тя се организира от Висшето училище по застрахване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab и ще се проведе под патронажа на Бойко Атанасов, председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Форумът започва утре, на 29 октомври, и може да се проследи на живо във Facebook страницата на ВУЗФ, както и на следния линк: http://meet.google.com/sep-xcno-iph

Проектът за създаването на PEPP беше предложен в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а на 14 август 2019 г. регламентът влезе в сила и през следващата година всяка страна-членка ще бъде задължена да го предлага на пазара.Една от целите на ЕК при изграждането на такъв общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване PEPP е допълнително натрупване на дълготрайни активи за инвестиции в икономиките на държавитечленки на ЕС. Прогнозите са, че това ще даде възможност за създаване на работни места и нарастване на доходите на населението на Общността. Според Европейската комисия PEPP има потенциал да натрупа допълнително спестявания за 700 милиарда евро до 2030 г.

В същото време въвеждането на такъв единен режим в Европейския съюз повдига редица въпроси както на общоевропейско ниво, така и за всяка страна. На дневен ред стои и темата доколко рамката за PEPP ще има отражение на пазара на дългосрочни спестявания. Всички тези въпроси ще бъдат представени, очертани и дискутирани на предстоящата двудневна онлайн  конференция във ВУЗФ.

Конференцията ще бъде открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор. Сред основните лектори във форума са Евгения Ангелова, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание, Евелина Милтенова, председател на УС на БАДДПО, Сандра Хак, главен експерт, Финансова стабилност в  EIOPA, Мати Лепала, генерален секретар, PensionsEurope,Бернар Делбек, старши директор по икономическите въпроси и изследователската дейност, EFAMA,Никола Жанмар, директор Лично и Общо застраховане, Insurance Europe, Мартин Рамхартер, старши съветник по правни и политически въпроси, Министерство на финансите, Австрия,проф. Клаудио Тебалди от Университета Бокони в Милано, проф. Ханс ван Миртен от Университета в Утрехт,  Нидерландия, както и много други уважавани експерти с богат практически и научен опит в областта. Сред тях са и водещи преподаватели във ВУЗФ – доц. д-р Станислав Димитров, директор на програмно направление „Застраховане и пенсионно осигуряване“ във VUZF Lab и ръководител на катедра “Финанси”, проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството и директор на направление “Финанси и финансов мениджмънт”, VUZF Lab, доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и ръководител на катедра “Застраховане и осигуряване” и др.

Повече информация за форума, програмата и лекторите, които ще участват в събитието, можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд “Научни изследвания” и с подкрепата на ЗАД “ОЗК-Застраховане” АД, генерален партньор на форума, както и на ЗАД “Армеец” АД, ПОАД “ЦКБ-Сила” АД и ПОК “Съгласие” АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са  Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. “Икономика”, Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК