Хотел в Барселона се продава за символичната сума от 1 евро

Луксозният имот се нуждаел от ремонт за 46 млн. евро

28.10.2020 | 13:40 Редактор: Юлия Христова
Хотел в Барселона се продава за символичната сума от 1 евро

Хотел Fairmont Rey Juan Carlos I в Барселона се продава за символичната сума от едно евро. Към тази сума обаче трябва да се прибави дългът от 70 млн. до 100 млн. евро, който трябва да поеме купувачът, съобщава испанският вестник El Confidencial.

Луксозният хотел натрупал дългове още в предишните години, а коронавирусната криза му нанесла последния удар. С обявяването му за продажба срещу едно евро сегашните собственици целят да предотвратят продажбата му от кредиторите. "Конкурсът е подготвен за края на годината, ако преди това не се намери купувач. На мен ми го предложиха за едно евро плюс дълга“, разкрива инвеститор пред испанския ежедневник.

"Това е много сложна операция, защото собственикът на терена под сградата и на самата сграда не е един и същи. Двата терена, върху които се намира хотелът, са отдадени на концесия от кметството на Барселона“, казва друг инвеститор, който също получил предложение да купи сградата.

Съдебен спор

Хотелът има не само дългове, но и предизвиква съдебен спор. През 2018 г. компанията Hotels HUSA, собственост на предприемача и бивш президент на футболен клуб Барселона Жоан Гаспарт, била оператор на хотела. Но Barcelona Project’s SA, която е собственост на саудитския принц Турки Бин Насер и настоящ притежател на хотела, завела иск срещу Гаспарт заради предполагаема измама.

Съдебният спор, при който Бин Насер иска над 16 млн. евро, показва, че саудитският принц е престанал да налива пари в комплекса. След конфликта с HUSA Бин Насер постигнал споразумение с веригата Fairmont да оперира хотела.

Но луксозният хотел се нуждаел от ремонт за 46 млн. евро, който наложил поемането на голям дълг. Плановете на Fairmont с големия ремонт включвали удвояване на приходите чрез комбинация от повишаване на цените и на заетостта. В момента на инвестицията през 2016 г. хотелът имал заетост от около 60%, а целта била тя да достигне 75%.

В настоящата обстановка, предизвикана от пандемията, тези очаквания са неизпълними и в резултат на това компанията не може да изпълнява плащанията по дълга.

Популярният в Барселона хотел Rey Juan Carlos I de la Diagonal също се е превърнал в бездънна яма за Бин Насер и той иска да се раздели и с него на по-ниска цена от едно кафе, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК