Хотели и вили са изоставени заради мигрантите на о. Лесбос

Ще се намери ли решение на спора за Гоце Делчев?

20.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Продължава напрежението в бежанския лагер Мория на остров Лесбос. Над 12 000 души живееха в лагера, докато той не изгоря почти напълно след безредици и палежи. Напрежението на острова ескалира след като мигрантите настояха да бъдат изпратени към Западна Европа, а при отказа влизоха в сблъсъци с полицията и палеха различни предмети. Междувременно при опит за карантина на случаите на Ковид сред мигрантите те се вдигнаха на протест. След пожара гръцките власти започнаха да местят мигрантите в друг лагер на остров Лесбос. Част от бежанците, обаче, се съпротивляват, а гръцките власти предупредиха, че ако се наложи, ще използват сила. Какво става на остров Лесбос и каква е обстановката в бежанските лагери - говорим с д-р Веселин Йолов от Медицинския институт при МВР, който преди време беше при мигрантите на острова.

Според д-р Йолов мигрантите знаят къде отиват и с кого да се свържат. Според него, ниското ниво на образование и култура е една от причините да не ги приемат в Западна Европа. Той е категоричен, че миграцията е отворен процес и тепърва ще се разраства. Д-р Йолов обясни, че Турция приема върнатите от Гърция мигранти, въпреки тяхната съпротива, защото получава пари от ЕС. Той не вижда как ще бъде разрешен този въпрос. Д-р Йолов разказа, че през 2015 г. местното население е било по-толерантно, но днес напрежението ескалира. Много хотели и вили са изоставени заради мигрантите. Според него, не е изключено пожарите да са причинени от тях, плод на тяхната култура. Те палят огън в палатките. Според Йолов, повечето мигранти са икономически, от Сирия са малко. Повечето са от Афганистан, Пакистан, Бангладеж и др.

След 10-месечна пауза - ще се възобнови ли работата на Историческата комисия между София и Скопие и ще се намери ли решение на спора за Гоце Делчев - говорим със съпредседателя от българска страна на комисията - Ангел Димитров. Според него, обявяването на Гоце Делчев за македонец е „политически забавно“. Това показва колко е важна работата на смесената комисия. А митингът в Скопие е знак, че е пуснала дълбоки корени една доктрина за антибългарска насоченост.

Целите интервюта гледайте в предаването "Брюксел 1" на 19.9.2020