Стресът и дехидратацията повишават апетита за солени храни

Свръхконсумацията на сол може да причини много заболявания

21.10.2020 | 20:49 Редактор: Ивет Арабова
Стресът и дехидратацията повишават апетита за солени храни

Нормалната концентрация на сол в кръвта и в организма е жизненоважна за правилната функция на мускулите, сърцето, нервната система, за баланса на телесните течности и кръвното налягане. Солта в умерени количества е необходима за поддържане на нормална телесна хомеостаза и температура.

Лошото е обаче, че много хора по света, включително и у нас, посягат към прекалено солените храни, което води до редица здравословни проблеми. 

Свръхконсумацията на сол може да причини много заболявания и медицински състояния като развитие на сърдечносъдови заболявания, хипертония, бъбречни заболявания, застойна дейност на сърцето, дори може да повиши риска от инфаркт и инсулт. 

Основните източници на излишна сол в диетата са преработените храни, ястията в ресторанти и заведения, междинните закуски, готовите тестени изделия. Ако посягате често към тях, вероятно има причина за това. Ето няколко възможни причини да ви се дояжда солено.

Стрес

Стресът е една от вероятните причини да желаете да похапнете нещо солено. Преживяването на стресова ситуация или ежедневието под напрежение често ни кара да посягаме към успокояващи храни, които са вредни, но ни доставят удоволствие. Най-често тези храни са изключително наситени със сол, захар и мазнини. 

Надбъбречните жлези са отговорни за секрецията на кортизол, хормон на стреса. В допълнение неговите нива се повишават и при консумация на солени храни. Така организмът изпада в омагьосан кръг, в който се бори с излишните количества сол и стрес. Това допълнително повишава желанието за още сол.

Дехидратация

Когато не пиете достатъчно вода, това ви кара да жадувате за натрий. Причините за дехидратация могат да са много – недостатъчно пиене на течности, повръщане, бременност. Дехидратацията стимулира желанието за повече сол, като в допълнение се появяват симптоми, като замаяност, жажда, главоболие.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК