Мъск: Starship може да е готов за безпилотна мисия до Марс до 2024 г.

Space Exploration Technologies изгражда прототипи на огромния кораб в Бока Чика

17.10.2020 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова
Мъск: Starship може да е готов за безпилотна мисия до Марс до 2024 г.

Основателят на SpaceX Илън Мъск заяви, че е на “80-90% убеден”, че новият космически апарат на компанията Starship ще достигне орбита през следващата година, като добави, че има шанс той да е готов за безпилотна товарна мисия до Марс до 2024 г., съобщава Bloomberg.

"Първоначалните тестови полети ще са трудни за провеждане и с висок риск от провал", коментира Мъск.

Space Exploration Technologies изгражда прототипи на огромния кораб в Бока Чика, Тексас, като допълнение към амбицията на Мъск да установи станция на Марс. Компанията спечели и договор с НАСА за система за приземяване на Луната, която използва новия апарат.

Мъск прогнозира, че Starship може да бъде готов за тестване за презареждане на гориво в околоземна орбита през 2022 г., което е голям крайъгълен камък за апаратите, целящи да превозват товари до Луната и Марс. Той обаче добави, че очакваните дати за прогреса на апарата са “само предположения, очевидно" и могат да се променят.

“Не е като да имам всички тези тайни дати и просто да ги крия от хората”, заяви Мъск, цитиран от bloombergtv.bg.

Отвъд орбиталните тестови полети Мъск отбеляза, че SpaceX има шанс да е готова да изпрати Starship с товар до Марс, но без хора, през 2024 г. Това също е годината, в която НАСА иска да върне астронавти на Луната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК