НАСА: Хората ще бъдат клиенти в пазар за пътувания в Космоса

Първо приводняване на американски астронавти за първи път от 45 години насам

03.08.2020 | 14:50 Редактор: Виктория Гетова

Исторически успех за НАСА! Първата космическа мисия, осъществена с частна техника на компанията "SpaceX", завърши успешно. Двамата астронавти се приводниха край бреговете на Флорида след два месеца в Космоса.

С приводняване на капсулата в Мексиканския залив малко преди 22:00 ч българско време завърши мисията на американската космическа агенция.

Тя използваше частния кораб "Фалкон" и капсулата "Dragon" на компанията SpaceX. Двамата астронавти - Дъг Хърли и Боб Бенкен, бяха прибрани със специален товарен кораб и откарани с хеликоптер на брега.

"За нас беше чест и привилегия да летим със Спейс Екс. Добре сме", коментира Дъг Хърли.

Според НАСА наемането на частни подизпълнители ще спести милиарди, които могат да се инвестират в други мисии, като ново кацане на Луната или полет до Марс с екипаж на борда.

"Какъв удивителен ден. Днес писахме история. Навлизаме в нова ера на полета на човека в Космоса. НАСА вече не е собственик и оператор на техниката. Ние ще бъдем клиенти. Едни от многото клиенти на развит пазар за пътувания на човека в ниска орбита", обяви директорът на НАСА Джим Брайденстайн.

Двамата астронавти излетяха на 30 май. А полетът им обратно - от Международната космическа станция до водите на Атлантическия океан трая общо 21 часа. След навлизането в атмосферата, благодарение на спирачните и основните парашути на кораба, скоростта на "Dragon" беше забавена близо 50 пъти и безопасно срещна морската повърхност с едва 24 км/ч.

Бенкен и Хърли прекараха около час в капсулата до пристигането на екипите, които трябваше да приберат тях и кораба им.

"Благодаря на всички! "Страхотно е, че астронавтите на НАСА се върнаха на Земята след много успешна двумесечна мисия", коментира в съобщение в Туитър американският президент Доналд Тръмп.

Това бе и първото приводняване на американски астронавти от 45 години насам. Мисията сложи край на периода, през който НАСА разчиташе на руските ракети и капсули за изстрелването на астронавти до Международната космическа станция.

Гледайте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК