Уилям Дефо получи награда за най-влиятелен актьор

Поради общата ситуация с Ковид-19 обаче той няма да приеме отличието лично в Германия

12.10.2020 | 23:53 Редактор: Георги Камарашев
Уилям Дефо получи награда за най-влиятелен актьор

Американският актьор Уилям Дефо е считан за един от най-успешните в своя занаят – сега той бе удостоен и с наградата B3 BEN от биеналето B3 във Франкфурт.

Пътят му към холивудската слава не е линеен - той се сблъсква с редица премеждия. Но въпреки всички трудности Дефо успя да се утвърди като един от най-търсените актьори от своето поколение.

След четири номинации за Оскар, той вече може да добави главната награда на "В3 Биеналето на движещите се изображения 2020" към дългия списък на своите награди. Става дума за така наречената награда B3 BEN в категорията "Най-влиятелният актьор".

Като тийнейджър Дефо решава да стане актьор. На 17 години той започва да учи театрални науки, но това е твърде теоретично за него. Той се присъединява към експериментална театрална група, която гастролира из САЩ и Европа. Разнообразната работа – не само на сцената, но и зад кулисите – обучава прецизността на вниманието му.

Режисьорът Майкъл Чимино го кани да участва в уестърна "Heaven’s Gate" (1980). Но в крайна сметка поддържащата му роля отпада от сценария и енергичният млад актьор не присъства във финалната версия.

Той привлича вниманието в САЩ с екшън филма "Улици в пламъци" (1984), в който играе готиния бос на мотоциклетна банда. Откроява се и в холивудския филм "Живот и смърт в Ел Ей" (1985). Година по-късно ролята му на сержант Елиас във виетнамската драма "Взвод" на режисьора Оливър Стоун му донася номинация за Оскар за най-добър поддържащ актьор.

Дефо, който е роден на 22 юли 1955 г. в Апълтън, Уисконсин, не позволява на неуспехите да го сринат. Дори Златната малина, за която той беше номиниран като най-лош актьор през 1993 г. и за най-лош актьор в поддържаща роля през 1997 г., го стимулираха. Той е корав, упорит и има впечатляваща кариера по свой собствен начин.

Сега американският актьор с европейски корени ще бъде отличен с прочутата награда B3 BEN на биеналето B3 на подвижния образ във Франкфурт на Майн (9-19 октомври 2020 г.) – в категорията "Най-влиятелен художник".

Поради общата ситуация с Ковид-19 обаче той няма да приеме наградата лично в Германия, информира Dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК