На какъв спорт да запишете детето спрямо неговата възраст?

Физическата активност укрепа здравето и стимулира имунната система

29.09.2020 | 23:58 Редактор: Виктория Гетова
На какъв спорт да запишете детето спрямо неговата възраст?

Физическата активност е от голямо значение за всички, но за децата е още по-важна, тъй като спомага да се изградят редица качества и умения. Спортните занимания укрепват здравето и стимулират имунната система на децата, подобряват стойката им и помагат да се предотвратят проблемите с наднорменото тегло, които са тревожна тенденция в последните години.

Ако все още не сте решили към какъв спорт да насочите детето ви и то не е показало определен интерес, ще ви помогнем с няколко предложения за спортни дисциплини и как те ще допринесат за развитието на детето.

Основните умения, които всеки спорт развива, независимо дали ще се спрете на тенис, гимнастика, баскетбол или футбол са:

- Подобрява силата и издръжливостта;
- Повдига самочувствието;
- Подобрява умението за критично мислене;
- Подобрява самодисциплината;
- Повишава осъзнатостта на детето и му помага да прави разлика между правилно и грешно.

Най-подходящите спортове за деца на възраст под 5 години. Голяма част от родителите на деца в предучилищна възраст ще признаят, че хлапетата им са извор на неизчерпаема енергия и често се затрудняват с какви дейности да ги занимават, за да се изморят порядъчно и да заспят с лекота вечер. Най-добрият вариант е спортът, разбира се. На тази възраст децата обожават да се движат, да тичат и играят, но все още не са с добре развита фина моторика, както и се затрудняват да следват стриктно правила. Затова за децата в тази възраст е подходящо да се наблегне на спортове, които не са прекалено структурирани, сложни или отнемат твърде много време.

Активностите, които подобряват самоконтрола, осъзнатостта за тялото и неговата позиция в пространството ще са добър вариант, ако детето ви е под 5-годишна възраст. Такива спортове са гимнастиката, плуването, карането на колело, карате, футбол.

Плуването и карането на колело са чудесни възможности детето да развива своите способности. Те могат да се практикуват, без да костват голям разход на родителите и несъмнено ще сплотят и подобрят значително връзката между дете и родител, които спортуват заедно. Тези спортове са идеални за малките деца, тъй като не изискват специални умения, не са много сложни, а ще дадат възможност на детето да се развива и същевременно забавлява, което е най-ценно.

Подходящи спортове за деца на възраст 5-12 години. Не бива да забравяме, че физическите способности на децата се развиват във времето и с нарастване на възрастта, а наред с това се променят и техните собствени интереси. На този етап най-добре би било да опитат от множество различни спортове и активности, докато изберат този спорт, който им доставя най-голяма радост, чувстват се уверени в него и имат желание да се развиват. Но докато стигнат до този момент ще е добре да експериментират с разнообразни дисциплини, които разбира се, са съобразени с техните възможности и тези на родителите им.

В зависимост от персоналните специфики на личността на детето, дали е отборен играч и предпочита екипните спортове или пък се насочва повече към самостоятелните дисциплини, възможни са различни варианти. В отборните спортове, популярни за тази възраст са баскетбол, футбол или волейбол. За децата, които харесват индивидуални активности - тенис, бойни спортове, конна езда, танци, плуване, каране на кънки или ролери, лека атлетика.

Как популярните спортове се отразяват на детското развитие четете в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК