Защо е важно хората с диабет да тренират?

Редовната физическа активност е полезна за цялостното здраве

18.09.2020 | 23:47 Редактор: Виктория Гетова
Защо е важно хората с диабет да тренират?

Редовната физическа активност е изключително полезна за цялостното здраве. За хората с диабет тип 1 или тип 2, както и за тези, изложени на риск от диабет, ползите са още по-големи.

Защо е важно хората с диабет да тренират?

При тренировка тялото разгражда глюкозата и я използва за гориво. Това помага да се намали нивото на кръвната захар. При редовна физическа активност този ефект се засилва с времето, а това води до намаляване на инсулиновата резистентност, която причинява диабет тип 2. От друга страна редовните упражнения развиват мускулатурата и намаляват мазнините, което също повишава способността на тялото да усвоява инсулина.

"В краткосрочен план се понижава кръвната захар, а в дългосрочен се подобрява инсулиновата чувствителност", коментира за Insider д-р Емори Хсу, ендокринолог към медицинския център Санта Клара в Сан Хосе, Калифорния.

Научно изследване от 2019 г., публикувано в медицинския журнал Annals of Physical and Rehabilitation Medicine, показва, че структурираните упражнения - като участие в осемседмичен тренировъчен курс - могат да намалят инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2. Благодарение на упражненията кръвната захар на участниците е спаднала средно с 5,12 пункта.

Друго проучване от 2017 г., публикувано в медицинския журнал на Университета на Жирофт, проследява 28 жени с диабет тип 2 в продължение на осем седмици. Четиринадесет от тях не тренират, а останалите правят аеробни упражнения три пъти седмично и съпротивителни тренировки два пъти седмично. Проучването установява, че след осем седмици трениращата група има по-ниска кръвна захар и по-малка инсулинова резистентност от контролната група.

Колко упражнения са необходими?

Хората с диабет, точно както всички възрастни, имат нужда от поне 150 минути умерена физическа активност седмично, посочват специалисти от Американската диабетна асоциация. „Ако все още не тренирате, не се плашете от тези числа“, съветва д-р Хсу.„Всяко упражнение е по-добро, отколкото нищо, като може да се започне с по-леки тренировки и времето постепенно да се увеличава.“

Американската диабетна асоциация препоръчва на хората с диабет тип 2, както и на тези, които са изложени на риск от диабет, да тренират ежедневно и да не допускат повече от два поредни дни без физическа активност. Повечето видове физическа активност могат да се броят за упражнения, дори градинарство и ходене.

"Ако вървите, това означава да е достатъчно енергично, за да започнете да се потите или да почувствате, че трябва да дишате по-ускорено", казва д-р Хсу. Косенето на трева, плуването, тенисът, ежедневното каране на колело са други подходящи упражнения.

Как да се спортува безопасно при диабет - четете в puls.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК