Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Също така подобрява паметта

12.09.2020 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова
Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често заради невероятните си ползи за здравето. Ето кои са те:

Регулира кръвното налягане

Цвеклото има свойството да понижава кръвното налягане. То е богато на азотен оксид. Това съединение релаксира и разширява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Червеното цвекло има цялостен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на цвекло понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Подобрява издръжливостта

Много спортисти се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследванията показват, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината при консумация на цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.

Подобрява мозъчната функция

Благодарение на съдоразширяващите си свойства, цвеклото е полезна храна за мозъка. Веществата в него позволяват по-богатото подхранване на важния орган с кислород и хранителни елементи. Някои изследвания сочат, че цвеклото подобрява паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до деменция и болест на Алцхаймер.

Четете статия в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК