Куркумата намалява риска от рак

Подправката действа и като антиоксидант

07.09.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Куркумата намалява риска от рак

Куркумата е основен елемент в традиционната медицина от хиляди години. Сега съвременната наука потвърди някои от ползите за здравето на подправката, включително нейните противовъзпалителни свойства и ролята на антиоксидант. 

Куркиминът - активен химикал, който придава жълтия цвят на куркумата - е отговорен за повечето от тези ползи, но е труден за абсорбиране от тялото. Следователно ползите за здравето от куркумата все още се изследват, но има доказателства, че подправката е полезна в ограничени количества. 

Ето няколко здравословни ползи от куркумата

Намалява възпалението

Възпалението е естествен отговор на имунната система и се появява всеки път, когато тялото е наранено. То изолира наранената зона от другите здрави тъкани, като я увива в щит от бели кръвни клетки, за да започне да се лекува. В някои случаи обаче възпалителната реакция на организма започва без нараняване или друг проблем. 

Ако възпалението стане хронично или прекомерно, това може да доведе до трайно увреждане и масив от хронични заболявания, включително проблеми със сърдечната система и диабет. Симптомите на остро възпаление включват зачервяване, болка, подуване и затопляне на ранената зона.

Медицинско изследване от 2017 година установява, че куркуминът облекчава възплаението при пациенти с остеоартир. Това е хронично заболяване, характеризиращо се със скованост на ставите и случайни възпаления. Пациентите, които приемат 1000 mg куркумин на ден в продължение на 12 седмици, наблюдават намаляване на симптомите на възпаление като сутрешна скованост, подуване на ставите и други.

Антиоксидант

Според медицинско изследване, направено през 2018 година, куркуминът действа като антиоксидант. 

Антиоксидантите са стабилни молекули, които уравновесяват ефекта на свободните радикали в организма. Свободните радикали идват както от естествените метаболитни процеси като храносмилането, така и от външни източници като замърсяване и цигарен дим. Когато броят на свободните радикали и антиоксидантите се балансира в организма, първите помагат за борбата с патогените.

Когато това равновесие се разруши, възниква осксидативен стрес. Тогава свободните радикали започват да увреждат протеините, мастните тъкани и клетъчната ДНК. С течение на времето, това непрекъснато увреждане може да доведе до заболявания като диабет и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Изследване от 2012 година, направено сред пациенти с наследствено кръвно заболяване, приемът на 500 mg куркуминоиди на ден в продължение на 12 месеца намалява нивата на оксидативен стрес. 

Намалява риска от рак

Много изследователски проучвания върху куркумина са фокусирани върху потенциала му за лечение или облекчаване на симптомите на различни видове рак. Тъй като има зависимост между хроничното възпаление и развитието на рак, противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумина могат да се окажат полезни в борбата с болестта.

Медицински доклад от 2019 годидна установява, че куркуминът може да предотврати пролиферацията на клетките на рак на гърдата, като по този начин забавя растежа на тумора. В същия документ се споменава, че куркуминът се изследва и като лечение на рак на белия дроб, на панкреаса и други видове.

Въпреки че резултатите са неубедителни, проучванията са открили обещаващи ефекти в изследванията върху животни. Най-голямата пречка при използването на куркумин при лечение на рак е неспособността на човешкото тяло да го абсорбира в значителни количества. Учените работят върху преодоляването на това препятствие, но докато не успеят нито куркумата, нито курмуниът се изпозлват за лечение на рак.

Четете цялата статия в tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК