fallback

Защо е по-добре да ядем ябълките с корите

Семената на този плод са с високо съдържание на йод

06.09.2020 | 14:55 Автор: Искра Ангелова

Защо е по-добре да ядем ябълките с корите, пише саудитският вестник Okaz, като се позовава на руски диетолози.

Ябълките имат висока хранителна стойност, тъй като са богати на желязо и витамини, подобряват храносмилането и имат противовъзпалително действие.

Ендокринологът Залина Гусова заяви: "Най-полезното свойство на ябълките се дължи на факта, че този плод държи рекорда по съдържание на желязо. Желязото е от съществено значение за хематопоезата, за да се поддържа в кръвта достатъчен брой червени кръвни клетки, червените кръвни клетки са тези, които пренасят кислород и по този начин подхранват нашите органи и тъкани. Яденето на храни, богати на желязо, служи за предотвратяване на кислороден глад, което е много важно за хората, страдащи от белодробни и сърдечно-съдови заболявания."

Според експерта, ябълковата кора е много полезна, тъй като съдържа фитохимикали, които имат противовъзпалително действие. Също така съдържа пектин, който помага за подобряване на храносмилането, а изобилието от микроелементи и витамини в ябълките ще ви помогне да поддържате кожата, ноктите и косата си в добро състояние, информира "Фокус".

"Семената на този плод са с високо съдържание на йод. В същото време ябълките могат да съдържат циановодородна киселина, така че се смята, че в никакъв случай не трябва да ядете повече от три или четири ябълки на ден", добави лекарят.

Залина Гусова предупреждава: "Всъщност ябълките се считат за висококалорична храна, тъй като съдържат фруктоза, която черният дроб превръща в глюкоза. В тази връзка прекомерната консумация на ябълки е нежелана при диабет и затлъстяване."

Диетолозите и други ендокринолози са на същото мнение. Една средна ябълка е еквивалентна на парче хляб с дебелина един сантиметър, така че прекомерната консумация на този плод е опасна за хората със затлъстяване и диабетици, а на здравите хора се препоръчва да ядат 2 до 4 ябълки на ден след основното хранене, което помага да се избегне гладуването на кислород и кардиото - съдови заболявания.

Диетологът Алексей Калинчев предупреждава, че е по-добре да избягвате плодовите сокове поради високия им гликемичен индекс - относителен показател за ефекта на въглехидратите в храната върху промените в нивата на кръвната захар. За тези, които не обичат да ядат цели ябълки, трябва да консумират ябълково пюре.

"Има сортове ябълки, които можете абсолютно безопасно да ядете, без да се притеснявате за неприятни последици. Включването на кисели ябълки в диетата може да има негативни последици като обостряне на хроничния гастрит. На всичкото отгоре, съдържащата се в тях киселина уврежда зъбния емайл. По принцип обикновено се препоръчва да се ядат от две до четири ябълки на ден, като се разделят на няколко хранения и то след основното хранене, а не на гладно", каза експертът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback