Руски ендокринолог: Плодовете могат да увредят черния дроб

"Те винаги трябва да бъдат десерт", каза д-р Павлова

09.08.2020 | 11:47 Редактор: Искра Ангелова
Руски ендокринолог: Плодовете могат да увредят черния дроб

Те са толкова вкусни и здравословни, но малцина от нас си дават сметка, че някои плодове могат да доведат до чернодробни заболявания. Защо това се случва и как да го избегнем, разказа в интервю за радио "Спутник" ендокринологът доктор Павлова.

Плодовете съдържат въглехидрати, глюкоза и фруктоза. В същото време големите количества фруктоза могат да доведат до мастно чернодробно заболяване, предупреди Павлова.

“Костилковите плодове съдържат повече глюкоза и по-малко фруктоза. А плодовете със семки съдържат повече фруктоза и по-малко глюкоза. Тоест, ябълките имат повече фруктоза, кайсиите имат повече глюкоза. И когато човек мисли, че се храни само с безобидни ябълки или круши, особено през лятото, това не е така – той поглъща фруктоза в големи количества, което може да доведе до не-алкохолно причинено мастно чернодробно заболяване. Глюкозата се преработва от инсулина и се превръща в енергийни и мастни запаси, цялата фруктоза се улавя от чернодробните протеини”, предупреди ендокринологът, информира БГНЕС.

ч

"Много е важно да не консумирате плодовете като закуска самостоятелно", добави тя. "Плодовете винаги трябва да бъдат десерт".

“Когато човек закусва само плодове, той получава „ударни” количества глюкоза и фруктоза, отделя инсулин, в зависимост от количествата. В същото време в менюто му липсва важен компонент – протеин. Съветвам всички да ядат полезните иначе плодове като десерт: комбинирайте ги с парче сирене и кисело мляко и към тях добавете ябълка или кайсия. Когато човек комбинира протеини и плодове, количеството на глюкозата намалява”, съветва Павлова. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
John
преди 3 месеца
на закуска само чай с водка, три чаши, после ядете к`вото има! Сигнализирай за неуместен коментар