Древните египтяни и римляни гледали маймуни като домашни любимци

Скелети на животните са били намерени в гробище в близост до пристанището на Червено море Беренис

25.08.2020 | 23:53 Редактор: Георги Камарашев
Древните египтяни и римляни гледали маймуни като домашни любимци

Скелети на маймуни са били намерени в гробище за домашни любимци в близост до пристанището на Червено море Беренис, които според експертите са били отглеждани като домашни любимци преди около 2000 години.

Пристанището е било използвано както от римляни, така и от египтяни, които са внасяли животните от Индия, тъй като 3D сканирането и сравненията на костите разкриват, че животните са от същите видове като тези, които живеят в азиатската страна и днес.

Изследователите са открили редица скелети, подредени като спящи деца, украсени с пъстри черупки, а някои са погребани заедно с мумифицирани котенца.

Преобладаващата част от скелетите са принадлежали на по-млади маймуни, които според специалисти не са били способни да се адаптират към климата и храната в новите си домове.

Учените работят на това място повече от десетилетие и през това време са разкрили монументални крепости, отбранителни стени и масивен подземен комплекс, съобщава в. "Дейли Мейл".

Гробището на животни и други древни артефакти са открити от археолози от Центъра за средиземноморска археология на Варшавския университет в сътрудничество с изследователи от университета в Делауеър, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК