Египетски съд даде 2 г. затвор на инфлуенсърка заради видеа с танци

Мавада ал-Адам получи ефективна присъда заради клипове, които "нарушавали семейните ценности"

17.08.2020 | 22:36 Редактор: Георги Камарашев
Египетски съд даде 2 г. затвор на инфлуенсърка заради видеа с танци

Едва на 22 години Мавада ал-Адам получава присъда от две години затвор. Момичето обаче не е престъпник - не е откраднало нищо, не е посегнало на никого.

Мавада просто искала да бъде известна, за това решила да стане инфлуенсър. Преди да бъде арестувана през май, тя публикувала видеа, в които пеела и танцувала облечена с модерни дрехи. Съдията решил, че тези клипове "нарушават семейните ценности" и са "неприлични". Така момичето, което имало 3 милиона последователи в TikTok и 1,6 милиона последователи в Instagram попаднало зад решетките. 

"Бяхме в пълен шок. Тя не е направила нищо лошо. Не е престъпник. Сестра ми просто искаше да бъде известна", казва Рахма ал-Адам пред BBC. Нейната сестра е едно от пет момичета, които получават същата присъда - две години затвор и глоба от близо 20 хил. долара. Из Египет те става познати като "TikTok момичетата". Освен Мавада в затвора е и една звезда в социалните медии - Ханийн Хосам, предаде Dnes.bg.

Според Amnesty International като доказателство срещу Мавада са използвани 17 снимки, които показвали "липса на благоприличие". Момичето твърди, че те са взети от телефона й, който е бил откраднат миналата година. Когато чува присъдата си, Мавада припада.

Адвокатът на момичето Ахмед Бакири твърди, че обвиняемата е съсипана и обвиненията срещу нея са неясни.

"Затворът не е решение, дори ако някои от нейните видеоклипове противоречат на нашите социални норми и традиции. Затворите създават престъпници. Властите можеха да прибегнат до рехабилитация", категоричен е той. Затова на 17 август семейството обжалва решението на съда. Рахма се надява, че властите поне ще намалят дните, които Мавада ще трябва да прекара зад решетките.

Снимка: Instagram

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК