Кои са най-полезните масла за готвене?

Експерти съветват да опитваме с малки опаковки, които да пробваме

23.08.2020 | 09:07 Редактор: Ивет Арабова
Кои са най-полезните масла за готвене?

Безопасно масло или олио за готвене? Зехтинът винаги е безопасния избор, но понякога в кухнята ни се иска да вдигнем температурата и да изненадаме небцето си.  Експериментирането е най-лесния начин да намерим най-добрия вкус и полза за нашето тяло. Експертите съветват да опитаме с по-малки опаковки, които да пробваме у дома, после да вдигнем летвата с по-висок ценови клас масла, с по-богати аромати и текстури. 

За любимата скара е най-добре да заложим на готварското масло или слънчогледово олио. Това е така защото те са по-стабилни при по-високи температури и не се окисляват толкова лесно. Окисляването се случва, когато маслата реагират с кислород и образуват свободни радикали и други вредни вещества, коитo не е добре да консумираме.

Зехтин екстра върджин

Екстра върджин зехтинът се извлича от маслини по механични методи, които не променят маслото. Златисто-зеленото масло запазва повече от аромата, витамините, минералите, фенолните съединения и други естествени химикали, намиращи се в маслините. Обработените и по-малко здравословни маслинови масла имат по-малко аромат и хранителни вещества и обикновено са с по-светъл цвят. Химическият състав на зехтина също дава представа за потенциалните му кардиопротективни ползи - състои се главно от олеинова киселина и мононенаситена омега-9 мастна киселина. Мононенаситените мазнини могат да понижат LDL "лошия“ холестерол, намалявайки риска от инсулт и инфаркт. Зехтинът съдържа също множество форми на антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителните свободни радикали, за които се смята, че допринасят за сърдечно-съдови заболявания.

Точка на кипене: 160-179 градуса по С, най-добре е да се използва за сотиране или за приготвяне на сосове и дресинги.

Масло от авокадо

Подобно на зехтина, авокадото е богато на олеинова киселина, мононенаситена омега-9 мастна киселина и антиоксиданти. Проучванията показват, че това масло понижава LDL (лошия) холестерол, повишава HDL (добрия) холестерол и подобрява сърдечно-съдовото здраве. Високата точка на кипене и неутралният аромат го правят здравословно универсално готварско масло.

Точка на кипене: 270 градуса по С, може да се използва за всяко готвене на висока температура.

Бадемово масло

Бадемовото масло е пълно с хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, витамин Е, магнезий и мед. То съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни и подсилващи имунитета свойства, както и подобен ефект върху холестерола като авокадото и зехтина и също е кардиопротективен.

Точка на кипене: 215 градуса по С, подходящ от сотиране до печене.

Сусамово масло

Сусамовото масло има изключително вкусен вкус и мирис, особено ако е препечено сусамово масло. Подходящо е, за да добавим аромат към пържени картофи, печени зеленчуци, сосове и дресинги. То е с високо съдържание на антиоксиданти и е известно, че намалява възпалението. Сусамовото масло също е богато на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, а проучванията при хора с диабет тип 2 показват, че сусамовото масло може дори да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар. И също издържа на по-високи температури на готвене, информира Puls.bg.

Точка на дим: 220 градуса по С, подходящ от сотиране до печене.

Кокосово масло

Когато става дума за готвене при по-високи температури, кокосовото масло е добър избор. То е съставен от повече от 90% наситени мазнини, които го правят по-устойчив на топлина. От гледна точка на здравословното хранене, знаем, че лауриновата киселина - вид наситена мастна киселина в кокосовото масло, повишава нивата на HDL (добрия) холестерол и нивата на LDL (лошия) холестерол. И все пак е нужно да не се прекалява с него.

Точка на кипене: 180 градуса по С за необработено кокосово масло и 220 градуса по С за рафинирано кокосово масло, подходящо за силна топлина или печене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК