Проучване: Варна е град на традиционно четящи хора

Книжното изложение на открито "Алея на книгата” - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи

06.08.2020 | 23:10 Редактор: Ралица Братанова
Проучване: Варна е град на традиционно четящи хора

През средата на месец юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата” в град Варна, Асоциация

"Българска книга” проведе проучване сред варненци с цел да изследва отношението им към четенето и към формата. Анализът на резултатите откроява Варна като град на традиционно четящи хора - 59% от анкетираните са си закупили поне една книга през последната година, като впечатление прави, че процентът купували книги сред варненци е най-висок при възрастовата група между 30 и 49-годишните от анкетираните.

Също така на въпроса "Преди колко време сте прочели последната си книга” 44% от участниците в проучването посочват, че са чели в последния месец.

Проведената анкета разкрива още, че 81% от респондентите, жители на град Варна, смятат, че настоящото място на провеждане на книжното изложение - Ларгото, е подходящо, сравнено с алтернативни локации. 6% са на обратното мнение, а 13% не могат да преценят.

Изследването показва, че книжното изложение на открито "Алея на книгата” - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него. 

Литературният кът, неизменна част от Алеята, който е домакин на срещи с автори, издатели, преводачи, представяния и премиери на книги, също се радва на широко одобрение сред анкетираните, като 89% от тях намират инициативата като полезна.

Проучването Отношение на гражданите на град Варна към изложението "Алея на книгата“ е проведено чрез преки полустандартизирани интервюта „лице в лице“, в периода 14 - 18.07.2020 г., сред представителна за пълнолетното население на град Варна извадка от 804 лица на над 18-годишна възраст, от „Галъп интернешънъл болкан“ и е поръчано от Асоциация „Българска книга”. Максимална грешка ± 3.5%. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК