Защо плачем без причина?

Хората, изпаднали в депресия по някаква причина, невинаги осъзнават състоянието си

01.08.2020 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова
Защо плачем без причина?

Когато имате очевидна причина да плачете, плачът не е смущаващ и неочакван. Той е нормално следствие от емоционалното ви състояние в момента. Понякога обаче плач избухва и без видима причина. Когато тези епизоди на лабилност започнат да се повтарят и да стават все по-необясними и внезапни, тогава няма как да не се запитате откъде идва този плач. Нормално ли е? Какво може да ви има?

Ето няколко причини за поява на внезапен необясним плач.

Хормони

В дните около цикъла ви хормоните бушуват. Нивата на естроген и прогестерон се изменят непрекъснато през целия месец, около идването на цикъла те са във фаза, която най-силно засяга емоциите. Чувствате се стресирани, разтревожени, лесно се обиждате от всяка дума, приемате всичко навътре. Лесно се избухва в плач от най-малкото нещо в такива моменти. Тези епизоди могат да се влошат допълнително, ако цикълът ви е тежък и имате трудно поносим предменструален синдром, придружен с редица симптоми, които ви изнервят допълнително.

Депресия

Хората, изпаднали в депресия по някаква причина, невинаги осъзнават състоянието си. Много често използваме депресията като нарицателно за лошо настроение, а това състояние не е толкова просто. То се характеризира със потискане на центрове на щастието в мозъка, както и секретирането на хормони на щастието. Ако сте в депресия без да го осъзнавате, възможно е на нея да се дължат внезапните ви изблици на плач.

Много силен стрес

Всеки ден сме подложени на големи нива на стрес. Те се отразяват зле на всеки почти без изключение. Различното е в усещането и понасянето на стреса, продължителността на влиянието му и индивидуалните особености на човек. Ако сте подложени на силен стрес, който продължава твърде дълго или е внезапен, но много силен за вас, той може да е в основата на отключване на епизоди на внезапен плач, който не можете да си обясните.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК