Първото в света човешко сърце на 3D принтер е факт

Изследователи от Минесота са отпечатали 3D клетки на сърдечния мускул

25.07.2020 | 21:20 Редактор: Наталия Тотева
Първото в света човешко сърце на 3D принтер е факт

Изследователи от Университета в Минесота са отпечатали 3D функционираща помпа за човешко сърце, която има потенциал в борбата със сърдечните заболявания. Миниатюрното функциониращо сърце е получено с помощта на стволови клетки.

В предишни проучвания учените са опитвали да отпечатват 3D клетки на сърдечния мускул, кардиомиоцити, използвайки плурипотентни човешки стволови клетки. 

Те са искали да препрограмират стволовите клетки за образуване на клетки на сърдечния мускул, като чрез специализирани 3D принтери да ги отпечатат в триизмерна структура, наречена извънклетъчна матрица. 

Макар и обещаващ, този метод никога не е произвеждал достатъчно плътни клетки, за да може сърдечният мускул да функционира.

За да се справят с този проблем, изследователите от Университета в Минесота стартират нов процес.

"Първоначално беше разширена високата плътност в структурата на клетките, а след това ги диференцирахме към клетките на сърдечния мускул", заяви проф. Бренда Огъл - водещ изследовател и ръководител на катедрата по биоинженерство в Университета на Минесота.

С метода те открили, че могат да достигнат достатъчно висока клетъчна плътност в рамките на по-малко от месец, за да позволят на клетките да бият заедно, точно като човешко сърце.

Моделът на сърдечния мускул е дълъг около 1,5 сантиметра и е специално проектиран да се побере в коремната кухина на мишка за по-нататъшно изследване.

"Сега имаме модел за проследяване какво се случва на клетъчно и молекулярно ниво в структурата на помпата, доближаваща се до тази на човешкото сърце. Можем да въведем болест и увреждане в модела и след това да изучим ефектите на лекарствата и други терапевтични средства", допълни проф. Огъл. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК