Помага ли шоколадът срещу сърдечно-съдовите заболявания?

Какаото съдържа флавоноли, предпазващи и от рак

07.07.2020 | 22:46 Редактор: Искра Ангелова
Помага ли шоколадът срещу сърдечно-съдовите заболявания?

2,2 млн. тона шоколад и шоколадови десерти са били изнесени от страните членки на Европейския съюз през 2019 г., като 66% от износа е бил предназначен за други страни от съюза. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод Световния ден на шоколада, който се отбелязва днес.

Водещите износители в ЕС на шоколад и шоколадови десерти са Германия с 640 хил. тона, или 30 на сто от общия износ, Белгия с 300 хил. тона, равняващи се на дял от 14% ,и Холандия с 290 хил. тона, които отреждат на страната 13% от общия износ, информира Investor.bg.

В топ пет попадат още Полша и Италия с износ от съответно 230 хил. тона и 180 хил. тона. Тези пет страни са изнесли 75 на сто от шоколадите и шоколадовите десерти на ЕС.

Същевременно страните членки са внесли 220 хил. тона от страни извън ЕС, като 100 хил. тона са дошли от Великобритания, а 70 хил. тона – от Швейцария.

Турският вестник Daily Sabah посочва четири причини да се отдадем на сладкото изкушение в празничния му ден (и не само) и дава отговор на въпроса защо е по-добре да изберем черен шоколад пред бял или млечен.

Мощен антиоксидант

Какаото е пълно с антиоксиданти и колкото по-малко е преработено, толкова по-високо е съдържанието му на антиоксиданти. Колкото и да са вкусни, белият и млечният шоколад имат много захар, а някои брандове дори използват мляко на прах вместо истинско мляко, което вреди на имунната система. Затова избирайте шоколади с по-малко захар и повече от 70% какао.

Понижава холестерола

Какаовите зърна, от които се произвежда шоколадът, също имат противовъзпалителни свойства, предотвратяващи увреждането на тъканите. Затова някои лекари ги препоръчват в борбата със сърдечно-съдови заболявания.

Антиоксидантите, които се съдържат в шоколада, помагат за понижаване на лошия холестерол, който води до натрупване на мазнини в артериите, като в същото време подпомага добрия холестерол, който действа като очистител, като премахва излишния холестерол и плаките от артериите и ги връща в черния дроб.

Предпазва от ментални заболявания

Какаото съдържа флавоноли, които са съставки в растителните храни с по-силни противовъзпалителни свойства, предпазващи и от рак. Черният шоколад съдържа осем пъти повече флавоноли от млечния. Проучвания през последно време показват, че здравословните химикали могат да увеличат притока на кръв към мозъка, давайки надежда за лечението на неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Яжте шоколад за по-хубава кожа

Шоколадът помага също на кожата да се регенерира благодарение на полифенолите, които се съдържат в него. Поддържайки кожата хидратирана и подкрепяйки функциите й отвътре-навън, черният шоколад има положителни ефекти при лечението на дерматит и гъбички. Антиоксидантите в шоколада помагат и за запазване на еластичността на кожата благодарение на подпомагането на производството на колаген и засилването на способността ѝ да се самообновява.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК