Най-голямата 3D карта на вселената вече е факт

Творението на астрофизици е резултат от анализ на повече от 4 млн. галактики

20.07.2020 | 14:53 Редактор: Георги Камарашев
Най-голямата 3D карта на вселената вече е факт

Астрофизици създадоха най-голямата досега 3D карта на вселената. Творението е резултат от анализ и проучвания на над четири милиона галактики, съобщават световните информационни агенции.

"Усилията на стотици учени от около 30 институции по света са довели до създаването на картата, която е пълната история за разширяването на вселената", заяви Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в канадската провинция Онтарио пред AFP.

Идеята за проекта е на повече от две десетилетия, а в него изследователите са вложили "най-точните измервания на историята на разширението на вселената в най-дълго изучавания досега космически период", става ясно от изявление на авторите.

Уникалната карта разчита на данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните 6 години.

Младата вселена след Големия взрив е задълбочено анализирана от учените чрез обширни теоретични модели и наблюдение на космическия микровълнов фон – електромагнитното излъчване на зараждащия се космос. Проучванията на галактиките и измерванията на разстояния също допринесоха за по-доброто разбиране на процеса на разширяването на Вселената в продължение на милиарди години.

Според Кайл Доусън, цитиран от БГНЕС, който представи картата, "изследователите са работили в продължение на пет години, използвайки най-съществените проучвания в космологията през последното десетилетие".

За първи път изследователите показаха "небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари". 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК