В Австрия обучават кучета да надушват коронавируса

Новият метод ще позволи откриването на вируса и при безсимптомното му протичане

19.07.2020 | 18:19 Редактор: Ивет Арабова
В Австрия обучават кучета да надушват коронавируса

Aвстрийските въоръжени сили започнаха да обучават служебни кучета да откриват хора, заразени с новия коронавирус. Както се очаква, новият метод трябва да даде възможност за откриване на вируса дори при асимптоматичен ход на заболяването, съобщи австрийското Министерство на отбраната, цитирано от TACC.

В момента военният кинологичен център обучава една служебна белгийска овчарка по новата програма. Кучето се обучава да внася специална епруветка, съдържаща молекули с миризма на коронавирус, които са извлечени от заразена медицинска маска. Ако открие епруветката, кучето се насърчава с лакомство. В следващите дни дресьорите ще започнат тестовата фаза за откриване на вируса върху заразена защитна маска.

За да се гарантира безопасността на служебното куче и ръководителя на кучетата, епруветките и маските се третират с ултравиолетово лъчение, като по този начин вирусът се деактивира. Тестовата фаза ще продължи до края на юли. Тогава военните ще анализират резултатите от свършената работа, съобщи "Фокус".

"Не е новина, че нашите служебни кучета могат да откриват различни вещества. Освен кучета за откриване на оръжие, имаме кучета за откриване на наркотици, които могат да идентифицират експлозиви или наркотици по миризмата им. Тестовата фаза трябва да определи дали тази специална подготовка ще стане неразделна част от центъра за обучение на военни кучета ", се казва в изявление на министъра на отбраната Клаудия Танер.

Общо 166 кучета са на служба в австрийските въоръжени сили. Те участват в операции в страната и в чужбина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Гражданин
преди 3 години
Чудя се, след като вируса е деактивиран,чрез облъчване за да не зарази кучето,как ще предпазят кучето от заразяване,когато надуши болен човек. Сигнализирай за неуместен коментар