Остеопорозата е почти безсимптомна, но не я подценявайте

Плътността на костната тъкан намалява

18.07.2020 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова
Остеопорозата е почти безсимптомна, но не я подценявайте

Остеопорозата е заболяване, при което костите стават чупливи. Плътността на костната тъкан намалява и пациентите могат да почувстват всички неприятни последици, които носи такова заболяване. Това е често срещано състояние при хора на 65 и повече години, особено при жените. 

Остеопорозата също е почти безсимптомна. Повечето хора не разбират, че имат това заболяване, докато не са преживели едно от най-честите последствия от нея – фрактура на костта.

Тъй като остеопорозата води до загуба на костна плътност, може да се изненадате, че дори слаб удар може да доведе до фрактура. Счупената ръка или крак не са най-опасното нараняване, след което пациентът се възстановява лесно. Но може да се получи фрактура в гръбначния стълб, която завинаги да промени живота ви.

Според проучване, проведено от Медицинското училище в Източна Вирджиния през 2016 г., фрактурите, дължащи се на остеопороза, изискват повече време за лечение в болницата, отколкото други фрактури, а това лечение е по-скъпо, информира БГНЕС.

Остеопорозата се развива почти безсимптомно, така че вероятно няма да изпитате болка, докато болестта започне да прогресира. Има обаче някои странични ефекти от нея, които могат да причинят дискомфорт. Стресови фрактури и малки пукнатини в костта могат да се появят по време на ежедневни дейности и да причинят болка.

Когато гръбнакът ви се смали с напредването на възрастта и прешлените ви са притиснати по-близо един до друг, най-вероятно ще почувствате и болки в гърба. И ако се появи малка фрактура в ребрата, това може да причини дискомфорт. Друг признак на остеопороза е мускулната слабост. Може да забележите, че е доста трудно да се изправите, без да се държите за облегалката на стола или ръба на масата като опора. Това са едни от симптомите на остеопороза. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК