Прасковите - полезни за кожата и кръвното, имат и антиоксидантен ефект

Неслучайно този плод е познат като "царицата на летните"

12.07.2020 | 22:30 Редактор: Ивет Арабова
Прасковите - полезни за кожата и кръвното, имат и антиоксидантен ефект

Знаете ли, че една средно голяма праскова съдържа толкова калории колкото половин банан? Да, прасковата се смята за нискокалорична, в същото време е сочна и сладка, зареждаща с живот както очите ни, така и организма ни. Прасковата можем да наречем спокойно лятната "ябълка“ или царица на летните плодове. Дори и ягодите и черешите да са любимите, прасковата е тази, която можем да консумираме най-дълго през топлите месеци. След като си я осигурим, не е задължително да я консумираме веднага, по-дълготрайна е от червените дребни плодове и е сравнително издръжлива на пътуване.

С какво се отличават хранителните качества на прасковата? Съдържа 84 мг омега-6 мастни киселини, омега-3 са само 2 мг, но все пак ги има. Никакво нишесте, никакви наситени мазнини и почти никакви белтъчини. От типично растителните нутриенти в нея има 10 мг фитостероли. Прасковата помага на дамите да задържат красотата и младостта си. 

От витамините най-голямо е количеството на аскорбиновата киселина – 6,6 мг, което се равнява на 11 % от дневните потребности. Знаем, че витамин С е отличен антиоксидант и подпомага организма ни срещу възпалителни процеси, които могат да възникнат вследствие на свободните радикали или инфекции, а, уви, лятото създава условие за възникването често на такива. Не бива да забравяме, че витамин С играе съществена роля за образуването на колаген в кожата, което я поддържа стегната. 

В нея има и отговарящите на 11% от дневните ни потребности витамин А и 4% витамин Е, което значи, че се получава един добър комплекс в прасковата за свежа кожа и антиоксидантен ефект. Намират се и други витамини като К – 3%, ниацин (витамин В3) – 4% и пантотенова киселина (витамин В5) – 2%, информира Puls.bg.

Спрямо минералите, най-съществено е присъствието на калий, което обяснява защо прасковата е полезна за кръвното ни налягане – 190 мг, или 5% от дневните нужди. В нея има по малко фосфор, магнезий, мед, манган, калций, цинк и дори желязо.

На базата на тези природни съставки можем да съдим, че прасковата е чудесен освежаващ плод, който хидратира организма ни, помага ни да се справим и предотвратим неприятната констипация, пазим се от бръчки, но и много повече. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК