В Чили борят коронавируса с цигулка в ръка

Медицинска сестра изпълнява класическа музика, за да вдъхне вяра на пациентите

07.07.2020 | 14:11 Редактор: Тодор Петров

Класическа музика в битката с Ковид-19. Така медицинска сестра от Чили помага за лечението на болни от коронавирус. 

Нотка на надежда и вяра, че животът е хубав – това иска да вдъхне на своите пациенти жената, която работи на първа линия в битката с коронавируса. 26-годишната Дамарис Силва два пъти в седмицата след края на работното си време влиза в нова роля – на музикант с мисия. 

Тя взима цигулката и свири на пациентите. Прекарва няколко часа, обикаляйки по коридорите на болницата в бедния квартал на столицата Сантяго, свирейки микс от популярни латино песни. 

А публиката ѝ – пациентите болни от коронавирус, я слушат с наслада. Някои от тях са прекрали седмици в интензивно отделение. Мисията на Дамарис е чрез музика до докосне най-фините кътчета на човешката душа и така да помогне за бързото им излекуване. 

"Има моменти, когато вляза в залата с пациенти, те ме аплодират, виждам ракцията им и разбирам, че те са в по-добра форма. Аз им давам малко надежда, любов, каквото носи музиката", споделя медицинската сестра.

Инициативата е и нейна мечта - да вдигне духа в чилийските отделения за интензивни грижи, които са препълнени с хора, борещи се коронавируса. Колегите ѝ приветстват благородната мисия. 

В Чили има близо 300 000 случая на Ковид-19, а над 6000 са починалите. На фона на мрачната картина, изтощения персонал от дългите смени в болниците и страха в очите на пациентите, нежната музика гали сетивата, вдъхвайки вяра, че животът ще победи заразата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК