Недостиг на храна в Латинска Америка заради коронавируса

Във Венецуела се стигна до бунтове заради липсата на продукти

15.05.2020 | 10:12 Редактор: Тодор Петров
Недостиг на храна в Латинска Америка заради коронавируса

Скокът в цените на храните в Латинска Америка създава още по-големи трудности за най-бедните семейства в региона, които бяха засегнати от корнавирусната пандемия, и засилва вероятността за организирането на бунтове със социални искания, пише Bloomberg в свой анализ.

Храните и напитките в Бразилия, Мексико, Колумбия и Чили поскъпнаха осезаемо още през изминалия месец, а други продукти или услуги отчетоха значително по-лек ръст в цената си или дори поевтиняха.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса нарушиха веригите за доставка на храни, но и предизвикаха масово изкупуване на стоки от страна на някои притеснени от ситуацията потребители, информира Bloombergtv.bg

"Запасите на хранителните продукти в центровете за дистрибуция в Колумбия са се понижили с 16% през първата половина на април, което вероятно е причината за по-високите цени", обяснява Луис Фернандо Мехия, председател на базирания в столицата Богота институт Fedesarrollo. 

В бедните квартали в Богота много домакинства поставиха червен плат на прозорците си като сигнал, че имат крайна нужда от храна. А в съседна Венецуела се стигна до бунтове заради липсата на различни хранителни продукти.

В Централна Америка и Карибския басейн несигурността за достъп до храна е по-голяма заплаха от коронавируса, сочи доклад на консултантската група за изследване на риска Maplecroft.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК