Повече от половината българи се определят като хубави, 72% са доволни от себе си

72% от нашенците смятат, че интелектът привлича

01.07.2020 | 21:14 Редактор: Ралица Братанова
Повече от половината българи се определят като хубави, 72% са доволни от себе си

54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си.

Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл" за самочувствието, красотата и ценностите, извършено по поръчка на "Жената днес" и "Рубела Бюти". В социологическите данни личи ясна разлика в ценностите на поколенията, разкриват се и разлики в мисленето между мъже и жени.
 

Една трета от българите например се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят, пише Dnes.bg.

Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните.
 
Фитнесът става все по-важен, като близо една трета даже смятат, че е задължителен. Същевременно 70% от анкетираните се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени. 58% от запитаните са категорични, че за за красивите хора всичко изглежда по-лесно.

В крайна сметка обаче 87% от хората смятат, че всеки има право да изглежда, както пожелае.
 
Оказва се още, че 58% от хората у нас си признават, че се съобразяват с общественото мнение. Жените и по-възрастните тук са повече. Логично, те са повече и в употребата на средства за разкрасяване - 56% от жените казват, че редовно употребяват козметични продукти. Процентът при мъжете е 36%, което обаче също никак не е малко.
 
Повечето индикатори, които насочват към материалното, показват известно мъжко
 
Когато става дума за самоопределението "хубав", мъжете почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова - 53% – от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта. 
 
72% от българите пък са доволни от себе си. И все пак не всичко ни е наред – близо две към едно казват "не всичко ми е наред". Но пък цели 78% казват, че са в мир със себе си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК