Маймуни превзеха тайландски град, хората са домашни затворници (СНИМКИ)

Древният Лопбури гъмжи от агресивни макаци

24.06.2020 | 10:02 Редактор: Тодор Петров
Маймуни превзеха тайландски град, хората са домашни затворници (СНИМКИ)

Жители се барикадират в домовете си, съпернически банди влизат в конфликт, има и зони, през които хората не преминават. Добре дошли в Лопбури - древен тайландски град, гъмжащ от маймуни, които се "зареждат" от т.нар. джънк фууд и чието население излиза извън контрол, пише в свой репортаж АФП, цитирана от БНР.

"Живеем в клетка, а маймуните са на свобода", казва Кулджира Таечаватанавана, която живее в града, център на едноименната провинция. Посочвайки към мрежата, покриваща терасата ѝ, тя се оплаква и от непоносимата миризма от екскрементите на макаците, особено когато вали.

Безстрашните примати управляват улиците около храма Пранг Сам Йод в центъра на Лопбури, патрулирайки по стените. Техните лудории бяха до голяма степен толерирани, тъй като бяха магнит за туристи преди коронавирусната пандемия, които идваха да се щракнат за спомен с маймуните.

Но правителството започна кампания по стерилизирането на животните, които неочаквано промениха поведението си след епидемията. С пресъхването на туристическия поток привършиха и безплатните банани за макаците, което ги накара да прибегнат до насилие.

Кадри на стотици маймуни, които се бият за храна на улиците бързо се разпространиха в социалните медии през март. А увеличаващият се брой – удвоен до 6000 за последните 3 години, превръща трудното съвместно съществуване с хората в почти невъзможно. 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това вече си е прекалено. Не може до такава степен да се допусне нашествие! Сигнализирай за неуместен коментар