Някои неочаквани ползи от сока от червено цвекло

Много атлети го предпочитат след тежки тренировки

08.06.2020 | 23:55 Редактор: Ивет Арабова
Някои неочаквани ползи от сока от червено цвекло

Червеното цвекло е невероятен зеленчук, богат на множество хранителни вещества. Сокът от цвекло пък е чудесен начин да противодействате на възпаленията в тялото. Много атлети го използват след тежки и продължителни тренировки, за да ускорят възстановяването. Той дава допълнителна енергия.

Какви са ползите за здравето от сока от червено цвекло?

Богат е на витамини и минерали

Сокът от червено цвекло е богат източник на минерали, сред които желязо, витамини от група В, магнезий, калций, цинк. В него се съдържат значителни количества витамин С, който подсилва имунната система и потиска възпаленията. Като антиоксидант той се бори със свободните радикали в тялото и подобрява усвояването на желязото.

Антиоксиданти

Благодарение на изобилието от антиоксиданти, сокът от червено цвекло е не просто вкусен и питателен, но и чудесно средство за борба със стареещите процеси в организма, възпаленията и образуването на ракови клетки. Беталаините, антиоксидантите, които придават червения цвят на цвеклото, имат много мощни противовъзпалителни ефекти.

Подобрява цялостното физическо състояние

Редовната консумация на сок от цвекло подобрява атлетическите показатели на тялото, като стимулира по-доброто представяне, издръжливостта, енергията. Това се случва благодарение на стимулирането на кръвообращението и подхранването на мускулите с кислород.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК