Няколко неща, които можем да опитаме срещу безсънието

Недоспиването е вредно и за физическото, и за психическото ни здраве

27.05.2020 | 13:08 Редактор: Ралица Братанова
Няколко неща, които можем да опитаме срещу безсънието

Фактори, които значително влияят на съня – на бързото заспиване, неговото качество и продължителност - освен свързаните с комфорта като температура на въздуха, удобство на леглото, светлини в помещението, е и емоционалното състояние. Наличието на стрес и преумора рефлектират на съня.

Със смрачаването се задейства естествен процес на мелатонинов синтез. Концентрацията му през нощта е висока и постепенно намалява със зазоряването. Мелатонитът по принцип влияе на концентрацията. Ето защо вечер е по-малко вероятно да сме продуктивни, когато се касае до мисловна дейност, пише puls.bg

Мелатонитът се свързва с контрола на циркадните ритми. Но това не са единствените му функции, участва и в редица други процеси в организма. Например изследванията доказват връзката на физиологични отклонения  и автоимунни заболявания, като системен лупус еритематозус, с намаленото количество на мелатонин в кръвта.

Производството на мелатонина се случва чрез сложни химически преобразувания, за които е необходимо наличието на серотонин и неговия предшественик триптофан. И серотонинът, и триптофанът са от значение за функционирането на мозъка и нервната система. Серотонинът се превръща в мелатонин. Процесът протича в присъствието на витамин В6 и витамин В3. 

Освен, че се включва в трансформацията на триптофана в серотонин, витамин В6 е важен коензим при производството и на други невротрансмитери – норадреналин, допамин, GABA.

GABA е отговорна за два вида мозъчни вълни – алфа и тета, които са характерни за спокойното състояние, ниска тревожност, качествен сън, оптимално функциониране на нервната система, добри когнитивни способности и памет и др. За синтезирането ѝ, освен витамин В6, е нужен и глицин.

Този набор от вещества може да ни бъде осигурен от качествени хранителни  добавки. Най-подходящата включва в състава си: мелатонин, L-триптофан, витамин В6, витамин В3 (никотинамид), глицин.

Дали защото се опитваме да се справим с преумората, стреса, работата на смени или замърсената от изкуствени източници на светлина околна среда, хранителната добавка може да е решението, чрез което да постигнем необходимия пълноценен физиологичен сън, спокойна нервна система и оптимално функциониращ мозък.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК