България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над милион българи страдат от безсъние: Заблуда е, че трябва да спим 6-8 часа

Невролог: Спалнята е за почивка и любов, не за телевизори

28.02.2020 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Над 1 милион от българите страдат от безсъние. В Америка регистрите за заболеваемост съществуват с по-тежки, но по-точни цифри, каза за "България сутрин" неврологът д-р Нейко Нейков.

Броят на хората, страдащи от безсъние, нараствал и едновременно с това падала възрастовата граница. Най-честото оплакване било сънонарушението. Имало дефиниция на отделните диагнози. Нарушенията на съня са в 80 отделни групи, а едно безсъние можело да има различни аспекти. 

"Здравият сън е нещо индивидуално, 30 минути след събуждане просто не трябва да имаме проблеми с концентрацията. Тежка заблуда е да мислим, че трябва да спим 6-8 часа. Има хора, които спят под 6 часа", посочи неврологът за Bulgaria ON AIR

Няколко са факторите, които влияят на съня ни. В глобален аспект фактор е стресът и това, че на практика работният ден няма край. 

"Почти всеки град не спи, вече темповете на живот са такива. Това, което се изисква от човек в момента, е страшно много. Човек, буден над 17 часа на ден, е еквивалент на такъв с 5 промила алкохол в кръвта. В някои проблемни случаи трябват лекарства, но е нужна хигиена на съня - спалнята да е тъмна, тиха, с малко по-ниска температура, само за любов и сън, без часовници и телевизори", посочи още Нейков. 

По думите му за хормона на съня била важна дневната слънчева светлина, която се усвоява от ретината на окото. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК