В Мексико: Българите ползват ракия срещу коронавируса

"Юкатан Таймс" с репортаж за възрастно семейство от село Тополи

20.05.2020 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
В Мексико: Българите ползват ракия срещу коронавируса

По-възрастните българи използват домашната ракия като универсален дезинфектант срещу коронавируса. Това пише мексиканското англоезично онлайн издание "Юкатан Таймс", цитирано от "Монитор". В изданието е публикуван репортаж за възрастно семейство от село Тополи.

"Използвам ракия, откакто се помня... за всичко. Това казва Гичо Сегов, 81-годишен жител на селото", пише авторката на материала, която също е с български произход. 

"Това е лекарство. Дори докторите ми казват да пия по чаша ракия всяка вечер, за да се пазя от този нов вирус. Но ние така или иначе правим това", добавя Гичо. 

Индустриално произведената ракия обикновено е 40 градуса, докато домашната може да достигне 60 градуса и повече, което я прави ефикасна срещу бактерии, гъбички и вируси, се посочва в репортажа.

По време на пандемията ракията е станала универсален дезинфектант в семейството на Гичо. Съпругата му от 59 години – Пепа, обикновено използва домашна ракия, за да избърсва всички повърхности, както и да почиства продуктите, които купува от магазина, и ръцете си, веднага щом се прибере вкъщи. 

"Това е най-доброто нещо, защото е натурално. Много от тези купени от магазина дезинфектанти са пълни с един господ знае каква химия. А и нямат добър вкус!“, шегува се Пепа. 

Ракията като традиционно питие се намира във всеки български дом. Това я прави по-евтин и удобен дезинфектант за много възрастни хора, тъй като им спестява ходенето до магазина и аптеките в търсене на антибактериални спрейове и дезинфектанти и по този начин намалява излагането им на вируса. Така потенциално ракията може да спаси животи, заключава авторката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Иванов Космоса
преди 1 месец
Лошото е , че БЪРЗО свършва ! Сигнализирай за неуместен коментар