Kак да предпазим очите си от вредното влияние на компютъра?

Когато работим на екран, мигаме два пъти по-рядко

12.05.2020 | 14:19 Редактор: Ивет Арабова
Kак да предпазим очите си от вредното влияние на компютъра?

Толкова много хора по света работят на компютър, че оплакванията от проблеми със зрението станаха като задължителна част от ежедневието ни. Усещане за напрежение в очите, главоболие и замъгленост на погледа са сред най-честите оплаквания, които работещите на компютър имат.

Но дискомфортът не е единственото зло - тези неприятни усещания могат да прераснат в по-голям и сериозен здравословен проблем. За да предотвратите подобни вреди на здравето си, обърнете внимание на няколко важни препоръки как да се грижите за очите си.

Защо екранът ни напряга?

Обикновено човек мига около 15 пъти в минута. Това помага да се разпръснат сълзи в очите, които предпазват от сухота и дразнение. Но когато четете, гледате или работите на екран, мигате два пъти по-рядко. Това е и причината често да чувствате напрежение и умора, докато работите.

Ходете редовно на очни прегледи

Годишните профилактични прегледи при очен лекар са задължителни, за да следите промените на очите и как им се отразява влиянието на различните устройства с екран, които използвате в ежедневието.

Правете почивки

Ако прекарвате дълго време, взирайки се в монитора и фокусирайки се върху едно нещо, понякога забравяте да мигате и това изтощава очите. На всеки час отделяйте по 5-10 минути почивка или на 2 часа работа поне 15 минути почивка.

Спазвайте правилото 20-20-20

На всеки 20 минути поглеждайте към даден обект на поне 20 крачки разстояние от вас, гледайки го поне 20 секунди. Това е добро упражнение срещу уморени очи.

Компютърът да е на една ръка разстояние

Компютърът не бива да е нито на по-близо разстояние, нито на по-далечно от дължината на ръката ви. Центърът на екрана трябва да е на 10-15 градуса надолу спрямо очите ви.

Очила за компютър

Ако все още не сте си купили очила за работа с компютър, добре е да инвестирате в подобна защитна мярка.

Прочетете още съвети в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК