България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подценяваме важността на зрението, твърде късно ходим на прегледи

"Виж зрението - действай сега!" - безплатни очни прегледи в София

04.10.2019 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

Очите са един от най-чувствителните органи в нашето тяло. Проблемите с тях често се подценяват, но могат да доведат до необратими последствия. Болестите на ретината са топ причината за загуба на зрение. Много често те могат да бъдат наследствени.

По повод Световния ден на зрението на 8 октомври, в София може да прегледате очите си напълно безплатно. По време на кампнията "Виж зрението - действай сега!" в продължение на пет дни ще бъдат извършвани безплатни очни прегледи за откриването на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. 

Партньори на "Александровска болница" в инициативата са Сдружение "Ретина България" и Порталът на пациента. Офталмолозите ще преглеждат от 7 до 11 октомври от 13,30 до 17 часа и ще консултират хората за заболяванията, диагностиката и терапиите.

"Най-важното за ретината е да бъде изследвана регулярно с изследване на зрителната острота. Пациентите твърде късно идват на рутинния си очен преглед. Съществуват редица нови терапии - някои са достъпни, други са в развитие", посочи в "България сутрин" специалистът по очни болести в "Александровска болница" д-р Яни Здравков.

И подчерта, че пациентите трябва да бъдат бдителни за своето зрение. Може да виждаме добре, но контрастът да е влошен, цветовете да са по-бледи, линиите при четене на текст да се разкривяват, да се появяват черни петънца...

Причините за заболяванията са много, като сред тях са начинът ни на хранене и експлоатацията на очите, но основна роля има наследственият момент, стана ясно още от думите на д-р Здравков.

Д-р Петя Стратиева от пациентско сдружение "Ретина България" отбеляза, че ще бъде проведена информационна седмица за наследствените заболявания на ретината. 

"Първата генна терапия за човешка употреба е факт и тя е за форма на детска слепота. За живеещите с този вид наследствени заболявания е ключов достъпът до информация. Помощта от държавата е много важен фактор", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не знам у нас да има зрителен рехабилитатор. Това са комплекс от мерки - обучение по ориентиране, възможности как да използваш зрението, което имаш, дигитални умения", отбеляза още д-р Стратиева, която също е с генетично очно заболяване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК