Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Денят е в чест на годишнината от рождението на първия такъв специалист - Флорънс Найтингейл

12.05.2020 | 08:10 Редактор: Ивет Арабова
Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). Английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1910 г. Флорънс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите: "Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа."

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят, предава БГНЕС.

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, в годината обявена за Година на медицинските сестри и акушерките, Синдикатът на българските медицински специалисти в 11.30 ч. пред МС ще внесе подписка на гражданите, подкрепили Декларацията от 01.03.2019 г. Подписката ще бъде внесена в МЗ, МС, президентството и парламента, добавят още от синдиката. 

Снимка: Bloomberg/Nathan Howard

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК