Диетолог: При отслабване - 50% зеленчуци, малко чист протеин и мазнини

Експертите съветват да се мерите по един път на седмица

07.05.2020 | 21:06 Редактор: Искра Ангелова
Диетолог: При отслабване - 50% зеленчуци, малко чист протеин и мазнини

На теория, отслабването трябва да бъде много лесно: ядем по-малко, не се изкушаваме от сладкиши, пържени картофи и хамбургери и тренираме повече. Всъщност обаче ситуацията е доста по-различна. Колкото и да се опитваме, понякога нещата не се получават и ние не постигаме желаната цел.

Причината за това са грешките, които допускаме по време на отслабването. Тук се включва начинът на хранене, упражненията и целият ни начин на живот. Затова експерти се опитват да ни обяснят къде точно бъркаме и как да променим всичко. Harper's Bazaar разговаря с диетолозите Роби Кларк и Фло Атлетик, както и с треньора Бенджамин Лукас.

Ето какви грешки посочват те:

1. Ядете твърде големи порции

Дори да ядете само здравословни продукти, твърде възможно е да не отслабвате. "Един от най-големите проблеми при повечето хора е, че те си правят много големи порции. Именно затова и не отслабват", казва Лукас. Той добавя, че не трябва да прекалявате дори със зеленчуците, независимо колко полезни са те.

Според треньора, има няколко лесни начина, чрез които да се адаптирате към по-малки порции. "Моят съвет е да намалите ястията си наполовина. Подредете чинията си така, че в нея да има 50% зеленчуци, малко чист протеин, здравословен въглехидрат и малко мазнини".

2. Мерите се често

Най-вероятно всеки ден искате да записвате килограмите си и след това да видите как сте се движили. Честото теглене обаче може да ви изиграе лоша шега, тъй като не е здравословно за ума ви, а и не ви дава точни данни за теглото.

Според Роби Кларк, килограмите се влияят от няколко неща и е възможно да се покачат, ако натрупате мускулна маса. Вие може да се чувствате по-слаби, но кантарът да показва друго. Не се притеснявайте, а по-скоро се радвайте, защото това показва, че тялото ви заяква.

"Другите фактори, които влияят на теглото, са приемът на течности, ходенето до тоалетна и менструацията при жените“, добавя диетоложката.

Експертите съветват да се мерите по един път на седмица като това да става в един и същи ден, по едно и също време. Може да наблюдавате прогреса си и като сравнявате показателите от мерките на кръста, ханша и бедрата.

3. Прекалявате със здравословните храни

Както с порциите, твърде големият прием на здравословни храни, може да попречи на прогреса ви с отслабването. "Знаем, че авокадото, хумусът, киноата и други неща са доста полезни за вас, но не трябва да ги ядете постоянно", казва Лукас. Той съветва да избирате само по два здравословни продукта, които да сложите в ястието си.

Вижте цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК