Празнуваме Лазаровден! Името на светеца е символ на здраве

Младите жени, наречени лазарки, берат цветя за венците за Цветница 

11.04.2020 | 09:55 Редактор: Тодор Петров
Празнуваме Лазаровден! Името на светеца е символ на здраве

Православната църква почита свети Лазар, чието име е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос. Четири дни след като умира, той е възкресен от Господ.

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени лазарки, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. 

Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
mi
преди 4 години
Честит празник на всички - бъдете здрави! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Един друг
преди 4 години