Липсата на B12 може да доведе до инфаркт, инсулт и Алцхаймер

Основните източници на кобаламини за хората са свинско, говеждо и животински черен дроб

06.04.2020 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Липсата на B12 може да доведе до инфаркт, инсулт и Алцхаймер

Експертите са установили, че хората с дефицит на витамин В12 са изложени на повишен риск от развитие на деменция и болест на Алцхаймер в средна възраст.

Учени от Германия настояват да се следи отблизо нивото на витамин В12, който е единственият витамин, който липсва в растителните храни и не се синтезира в организма. Липсата му, според експерти от Германското общество за хранене, може да доведе до тежки последици като инфаркт, инсулт и развитие на болестта на Алцхаймер още на средна възраст.

Витамин В12 е група биологично активни вещества, наречени кобаламини. Тяхното изобилие е жизненоважно за хората, защото кобаламините участват в обновяването на клетките и образуването на кръвта, стабилизирането на ДНК, поддържането на протеиновия и мастния метаболизми и защитата на нервите и мозъка, информира БГНЕС.

Основните източници на кобаламини за хората са свинско, говеждо и животинския черен дроб. Има ги и в млякото, рибата и млечните продукти. С особен риск от дефицит на B12 са хората над 65 години (поради намаляване на усвояването на този витамин с възрастта), вегани и вегетарианци, както и хората, които злоупотребяват с алкохол.

"Първите признаци на недостиг на витамин В12 се проявяват като проблеми с концентрацията, замаяност, мускулна слабост, неврологични разстройства и нарушена чувствителност на долните крайници. Освен това, ако дефицитът на кобаламини продължава дълго време, увреждането на организма може да стане необратимо", предупреждава Силке Ретмайер, един от експертите на Германското общество за хранене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК