Могат ли кaфето и чаят да забавят процеса на оздравяване?

Според журналиста Олга Кашубина при треска е хубаво да пием вода или компот

31.03.2020 | 23:05 Редактор: Ивет Арабова
Могат ли кaфето и чаят да забавят процеса на оздравяване?

Чаят и кафето могат индиректно да забавят процеса на оздравяване на човека от простуда или грип заради обилието на кофеин. Как той пречи на организма да се излекува и с какво да заменим тези любими напитки - разказва медицинската журналистка Олга Кашубина.

Един от най-разпространените стереотипи е, че горещите напитки ускоряват процеса на оздравяване при простуда и грип. Всеки сам за себе си може да прецени дали да го следва, но има нещо, което всеки трябва да знае, смята Олга Кашубина. Тя твърди, че далеч не всички горещи напитки могат да ви помогнат по време на болест. Има такива, които точно обратното, забавят процеса на естествено оздравяване.

"Когато сте настинали, бих препоръчала да пиете нещо различно от чай или кафе. При висока температура си струва да пиете вода, компот. Трябва да бъде напитка без кофеин, за да можете след това да спите. Сънят е най-доброто лекарство срещу настинката от общодостъпните и безплатните“, разказа Кашубина.

Освен напитката, важна е нейната температура. Не е задължително да пиете нещо горещо. От температурата на напитката зависи ефекта, който тя ще окаже на болния организъм, предава БГНЕС.

"Студените, но не ледени напитки помагат за естественото охлаждане на човека, който има треска. В същото време напитките от хладилника могат да стеснят съдовете в гърлото, и от това може да ви стане по-леко при ангина. Ако повече ви харесва горещото, такива напитки разширяват съдовете и разслабват, все едно сте си взели гореща вана. От тях може да ви се прииска да заспите, а ако ви мъчи температура или ви е лошо, това е нещото, което ви трябва“, смята Кашубина.

Чаят, кафето и водата не са лекарства. Те могат само да ускорят или забавят естествения процес на оздравяване на организма. Ако ви е нужно лекарство, то най-добре е да отидете в аптеката, съветва Кашубина. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК