Изолация и самотерапия: Да почистим и подредим дома си 

Какво да направим, ако чувстваме безпокойство и напрежение?

26.03.2020 | 17:34 Редактор: Наталия Тотева
Изолация и самотерапия: Да почистим и подредим дома си 

Разпространението на новия щам на коронавируса затвори почти всички в домовете ни, лиши ни от вечерите с приятели, груповите разходки и пътувания, както и от ред други неща.

Много от нас започнаха да изпитват чувство на тревожност, главоболие, свръхчувствителност, раздразнение, дори стомашни болки. Не е възможно настоящото положение изобщо да не повлияе върху психиката ни, дори да нямаме видими "симптоми" и да се считаме за рационална и силна личност.

Според психолога Хайме Зукърман, за да намали чувството си на безпомощност, човек може не само да чисти, но и да подрежда дома си

Ако усещате, че за десети път правите размествания, подреждате книгите по азбучен ред  или "дрехите си за навън" по цветове - не се притеснявайте. За някои хора това е душевна терапия.

"Ние сме склонни да се вкопчваме в познатите ни модели, особено в периоди на повишен стрес", казва Зукърман и подчертава, че това е прекият път да съхраним психиката си по време на изолация. 

Подреждането на дрехите в гардероба например, помага на хората "да филтрират" по-лесно вълната от нова информация.

Можете да подредите колекциите си или да промените разположението на масата и столовете кухнята - въпросът е, че това ще ви даде усещането, че денят не е бил пропилян.

Вероятно ви е омръзнало да дезинфекцирате всичко заради Ковид-19, но трябва да знаете, че освен умората, почистването ще повишите и настроението си. Причината е, че по време на действието се отделят ендорфини – хормони на щастието.

Прочетете още по темата на Tialoto.bg

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК