4 храни с витамин D за подсилване на имунитета

70% от хората по света страдат от дефицит на полезното вещество

25.03.2020 | 23:42 Редактор: Ивет Арабова
4 храни с витамин D за подсилване на имунитета

За да се подсилите, когато има пандемия от коронавирус, трябва да включите много плодове и зеленчуци в менюто си, както и други храни, които съдържат важни витамини и минерали. Един от най-важните витамини е витамин D, като проучвания показват, че над 70% от хората в световен мащаб, страдат от липса на този витамин. "Healthline" препоръчва от кои храни можем да си го набавяме, съобщава Teenproblem.net.

Сьомга

Сьомгата е популярна риба с полезни мазнини и прекрасен източник на витамин D. Но количеството му зависи от това дали тази риба е била в дивата природата, или е била отглеждана в развъдник. Дивата съдържа много повече от полезния витамин.

Риба тон в консерва

Много хора обичат да хапват риба тон в консерва, защото тя е вкусна, полезна и нискокалорична храна. По-евтина е от прясната риба по магазините. Освен на витамин D, тя е източник на ниацин и витамин К. Само 100 грама от рибата съдържат 34% от препоръчителната дневна доза витамин D.

Яйца

Морските дарове не са едниствените продукти, които съдържат витамин D. Яйцата също са чудесен източник, но трьбва да ядете техния жълтък. Един жълтък на яйце съдържа около 5% от препоръчителната доза витамин D, която трябва да приемете през деня.

Гъби

Гъбите укрепват имунната система. Подобно на хората, тези зеленчуци имат способността на синтезират витамин D, когато са изложени на слънце. Така те произвеждат витамин D2. Но това важи най-вече за дивите гъби, а не тези, които са отглеждани извън естествената им среда. Там те стоят основно в тъмни пространства.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК