Витамините - полезни за организма, но внимавайте с дозите

Какви са последиците, ако прекалим с тях?

22.11.2019 | 23:23 Редактор: Василена Василева
Витамините - полезни за организма, но внимавайте с дозите

Витамините са изключително полезни за тялото, но в малки дози, които лесно можете да си набавите при разнообразно и здравословно хранене. Може ли обаче да предозирате с витамини и какви са последиците?

Повечето от витаминните добавки, които виждате по рафтовете на аптеките и магазините, се продават в дози, които няма да създават проблеми, стига да следвате указанията на етикета. Но понякога хората приемат много по-големи количества, наречени „мегадози“ витамини, надявайки се те да им помогнат за предотвратяване или лечение на специфични здравословни проблеми.

Има два проблема с приемането на прекалено много витамини. Първо, рядко има научна причина да приемате огромни количества от който и да е витамин (и то само под ръководството на вашия лекар), така че вероятно просто губите пари.

Второ, всъщност можете да развиете здравословни проблеми, ако предозирате с някои витамини. Обикновено проблемите са обратими, ако спрете да приемате съответния витамин, но невинаги, така че бъдете внимателни какво и колко взимате.

Витамин А

Той е важен за добро зрение и подсилва имунната система. Може да го намерите в черния дроб, рибата, месото и млечните продукти. Дозата за възрастен човек е 700-900 микрограма на ден.

При предозиране може да се сблъскате с вътречерепно налягане, замаяност, гадене, увреждане на черния дроб, главоболие, обрив, болка в ставите и костите, кома и дори смърт.

Витамин С

Той е необходим за силна съединителна тъкан и правилно функциониране на имунната система. Освен това е антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на щетите от свободните радикали. Средният възрастен се нуждае от около 75 до 90 милиграма (mg) на ден. Витамин С се намира в много плодове и зеленчуци, но хората често приемат добавки с витамин С, надявайки се, че ще помогнат за предпазване от настинки и грип.

Приемът на повече витамин С в дълготраен план не е животозастрашаващ, но може да причини диария, гадене и коремни спазми и е свързан с камъни в бъбреците.

Снимка: Pixabay

Цялата статия четете в Tialoto.bg

Харесайте страница ни във Facebook ТУК