Печелим по-добра концентрация и по-качествен сън, ако правим йога всеки ден

При нея акцент са позата, дишането и медитацията

12.03.2020 | 17:08 Редактор: Ивет Арабова
Печелим по-добра концентрация и по-качествен сън, ако правим йога всеки ден

Всяка йога практика се състои от 3 елемента - поза, дишане и медитация. Затова, когато се практикува йога, се акцентира върху тези 3 неща. Защо обаче е полезно да се прави йога?

Ежедневната йога може да намали секрецията на кортизол - основния хормон на стреса. Тя засилва връзката между ума и тялото и помага на човек да се справи по-ефикасно с негативните емоции. Ежедпневната йога подобрява енергийните центрове в тялото, известни още като чакри.

Счита се, че правенето на йога пози всеки ден прави човек по-щастлив. Това се доказва в проучване, според което редовното практикуване на йога и медитация, води до по-високи нива на серотонин - един от хормоните на щастието. Счита се още, че само 15 минути йога на ден подобряват цялостното настроение, информира Puls.bg.

Според проучване също така практикуващите йога в дългосрочен план имат по-високи нива на гама-аминомаслена киселина (GABA), а тя е свързана с по-ниски нива на депресия и тревожност. Практикуването на йога помага за сърдечното здраве. В резултат сърдечната честота е по-ниска, а това също допринася на тялото да реагира при стрес по по-ефективен начин.

Ежедневната йога практика помага за разтягане на мускулите. Тя също така спомага за подобряване на стойката, като в резултат тялото е по-изправено. Нещо повече - само няколко минути йога всеки ден осигуряват повече енергия в тялото. Ежедневната йога също засилва метаболизма и помага за по-бързото изгаряне на мазнините, което води до загуба на тегло. Също така ежедневното провеждане на йога помага за възстановяване на хормоналния баланс в тялото, а това също допринася за нормализиране на телесното тегло.

Йога може да се прави и ако има проблеми с биологичния часовник. Проучвания показват, че ежедневното практикуване на йога може да намали безсънието. Позите в йогата като сгъване напред или лежане по гръб с краката нагоре към стената, могат да успокоят тялото и ума и в резултат сънят се подобрява.

Не на последно място, йогата подобрява концентрацията и паметта. Счита се, че няколко минути йога на ден са напълно достатъчни за по-добрата концентрация през целия ден. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК