Връчването на "Сезар" под въпрос заради колективна оставка

Причината - критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около Роман Полански

14.02.2020 | 12:13 Редактор: Юлия Христова
Връчването на

Церемонията по връчването на "Сезар" е под въпрос, след като цялото ръководство на френската Академия на филмовите награди подаде оставка. Това става само 15 дни преди гала вечерта, когато трябва да бъдат връчени най-престижните европейски статуетки за кино. Причината за колективното решение са все по-силните обществени критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около режисьора Роман Полански. 

Съобщението идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите. Ръководството беше обвинено в лошо управление и счетоводна непрозрачност. Спорове предизвиква и фигурата на френския режисьор от полски произход Роман Полански, който е в ръководството на академията. 

Той е издирван в Съединените щати по обвинение в изнасилване на малолетна, а филмът му "Аз обвинявам" е с най-много номинации за тазгодишните награди "Сезар". Феминистки организации призоваха за протест във вечерта на церемонията в Париж.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК