Наградите "Сезар“ поставени под атака заради Роман Полански

Статуетката се счита за еквивалент на американската "Оскар“

02.02.2020 | 10:20 Редактор: Юлия Христова
Наградите

Френската филмова академия беше засипана с критики, след като обяви своите номинации за наградата "Сезар“. Статуетката се счита за еквивалент на американската "Оскар“ и започва да се връчва през 1976 година. Идеята е дадена от филмовия продуцент Жорж Кравен две години по-рано, пише tialoto.bg.

Названието "Сезар“ е дадено в чест на автора на статуетката Сезар Балчанини, който е френски скулптор с италиански произход. Церемонията се провежда всяка година през февруари в парижкия театър "Театър дю Шатле“, а гласуването за победителите се извършва от 2000 професионалисти, а между тях нямат право да участват филмови критици.

Тази година се отбелязва 45-ото издание на наградите "Сезар“, а номинациите бяха обявени в сряда. Сред тях бе и филм на режисьора Роман Полански, който попадна в цели 12 категории. Лентата "An Officer and a Spy“ е френско-италианска историческа драма, която разказва за аферата Драйфус и е по едноименния рома на Робърт Харис.

Филмът успя да спечели голямата награда на филмовия фестивал във Венеция през септември. Две седмици по-късно обаче бившата френска актриса Валънтайн Моние обвини Полански в изключително грубо нападение и изнасилване през 1975 година. Тогава тя е била само на 18 години.

Именно с тези обвинения е свързана и яростта на обществеността, след като се разбра, че „An Officer and a Spy“ е номиниран цели 12 пъти. Самият Полански отрича обвиненията. Режисьорът обаче прекара 42 дни в затвора след като друга жена също го обвини в изнасилване.

Саманта Геймър твърди, че Роман Полански я е изнасилил, когато тя е била на 13 години. Според нея, всичко се случва след като режисьорът я дрогира през 1977 година. Първоначално той отрече обвиненията, но след това прие сделка, която го осъжда само за това, че е правил секс с непълнолетно лице.

Веднага след като излиза от затвора след 42 дни, Полански напуска и Америка, тъй като смята, че сделката може да бъде заличена и той отново да се върне зад решетките. Режисьорът има полско и френско гражданство и по този начин успява да избегне екстрадиция обратно в САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК