Чувството за страх влияе зле на паметта, може да причини сърдечни проблеми

Ако продължава дълъг период, може да доведе силна умора

06.02.2020 | 22:38 Редактор: Ивет Арабова
Чувството за страх влияе зле на паметта, може да причини сърдечни проблеми

Страхът не само влияе на съзнанието и подсъзнанието, но се отразява негативно и на физическото здраве. Появяват се и симптоми на тревожност като пот, сърцебиене и стомашни неразположения. Може да се появи и тревожно разстройство, което по-късно да се прояви като паник атака, когато човек попадне в ситуация, която му напомня за тази, подтикнала го към страха.

Страхът, изпитван за продължителен период, може да доведе не само до тревожност, но и до депресия, постоянно чувство за тъга, лошо настроение и силна умора, информира Puls.bg.

Продължителният страх от обект, ситуация или нещо друго може да развие фобия. Например страхът заради ухапване от паяк, впоследствие може да причини фобия от всички паяци или дори насекоми.

Страховият отговор на организма включва повишаване на адреналина и кортизола. Дългосрочното излагане на тези хормони може да доведе до спад в имунната система. Това от своя страна може да причини затруднена способност за борба с инфекции и други заболявания. Продължителният страх има още по-негативно влияние.

Може би една от най-лошите телесни последици от страха е увреждането на сърдечносъдовата система. Притесненията, тревожността и страхът в дългосрочен план може да доведат до сериозни сърдечни проблеми.

Страхът може да повлияе негативно и на паметта. Това се дължи на факта, че мозъкът е толкова зает да се пребори със стресовата ситуация, че не успява да запамети новата информация ефективно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК