Дерматолози: Синята светлина от мобилните устройства вреди на кожата

Тя обаче помагала на мозъка за паметта и когнитивните функции

04.02.2020 | 15:10 Редактор: Ивет Арабова
Дерматолози: Синята светлина от мобилните устройства вреди на кожата

Според дерматолози синята светлина, излъчвана от мобилните телефони, таблети и други технологии, които са пред лицето ни на много близко разстояние, влияят отрицателно на структурата на кожата.

Д-р Шери Марюбайн обяснява пред "Allure“, че тя е част от видимия спектър светлина, като дължината на нейната вълна е 400-500 nm. Тя бива синьо-виолетова и синьо-тюркоазена, като първата е най-опасна за зрението и кожата. Слънцето е най-големият естествен източник на такава светлина, а що се отнася до изкуствените, това са мобилните телефони, телевизорите, компютрите, таблетите, флуоресцентните и LED лампи и други.

Синята светлина може да причини дегенерация на макулата и загуба на зрението, но не е на 100% вредна, пише Tialoto.bg.

"Синята светлина играе важна роля за здравето, защото една част от нея участва в регулацията на циркадния ни ритъм – нашият биологичен часовник. Тя също така отговаря за настроението и помага на мозъка за паметта и когнитивните функции“, коментира от своя страна д-р Менакаши Гупта.

Друго проучване, публикувано в изданието "Oxidative Medicine and Cellular Longevity“ сочи, че светлината от екраните на мобилните телефони, компютрите и други устройства, стимулира производството на свободни радикали, които увреждат кожните клетки. Те водят до отпускане на кожата, бръчки и промяна на тона.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК