Пет чудесни и достъпни начина да избягате от мрака и смога

Пунта Кана, Канкун, Мале, Занзибар, Момбаса

01.02.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Пет чудесни и достъпни начина да избягате от мрака и смога

Да се попечеш на плажа през зимата звучи като глезотия - но всъщност е дълг, пред собственото ви здраве и пред близките ви. Една седмица някъде далеч на юг не само ще ви набави нужния витамин D, но и трайно ще оправи настроението ви, което иначе често клони към най-ниската си точка след коледните празници. Ето пет удобни дестинации, където изобилната доза слънце ви е гарантирана дори през януари и февруари

Пунта Кана, Доминиканска република

Дълги години източният бряг на Доминиканската република се славеше както с ослепително сините си заливчета и прекрасни плажове, така и като бюджетна дестинация за масовия американски турист. Но в последното десетилетие нещата се промениха драстично: сега тази малка карибска държава предлага някои от най-добрите бутикови хотели в региона и сред редовните им гости се числят семейство Клинтън, Брад Пит и Анджелина Джоли (вече поотделно) и Бийонсе. 

Сега е идеалното време да я посетите: пикът на дъждовния период е през октомври, сезонът на ураганите приключва в края на ноември и следващите месеци са кротък рай. През януари и февруари средната дневна температура е 25 градуса, нощем пада до около 21, а по пладне може и да се качи до 27. Цените на нощувките са по-умерени от тези в Гърция например - около 60 евро за нощувка в добър четиризвезден хотел. 

С "България Ер" и Condor, и трансфер във Франкфурт, което ви гарантира най-краткото време за пътуване от всички конкурентни авиокомпании - само 17 часа (от 686 евро в двете посоки)

Канкун, Мексико

Канкун е основната дестинация в югоизточно Мексико, на северния бряг на полуостров Юкатан. В околностите на града ще откриете някои от най-обширните плажове в света - т. нар. "Ривиера на маите", както и огромни и изпълнени с удобства хотели. Но истинското очарование на идването тук е да изследване джунглите в дълбините на полуострова и безбройните останки от древната цивилизация на маите. 

Колкото до климата, няма какво да ви тревожи: дъждовният сезон е приключил през октомври, средната дневна температура е 27 градуса по Целзий, а температурата на морската вода през януари и февруари рядко помръдва от постоянните 26 градуса. 

С "България Ер" и Condor, и трансфер във Франкфурт, което ви гарантира най-краткото време за пътуване от всички конкурентни авиокомпании - само 17 часа (от 741 евро в двете посоки)

Мале, Малдивите

Eдва ли има нужда да ви обясняваме: този архипелаг от 26 основни атола и почти 1200 острова, разположен на около 1000 км южно от Индия, е световноизвестен с ослепително белите си плажове и морето, сякаш излязло от реклама на паста за зъби. Това си има и негативна страна: днес островите са задължителна дестинация за така наречените Instagram инфлуенсъри, и ще трябва да изберете някой по-трудно достъпен остров, за да избегнете гледката на абсурдно облечени хора, правещи си неуморно селфита. 

За щастие има предостатъчно такива острови. Водите наоколо са пълни с екзотични видове, а климатът напълно съответства на представата ви за земния рай: средната дневна температура през "зимните" месеци е около 28 градуса. През януари дните с превалявания са не повече от 6, а през февруари - едва 3. 

С "България Ер" и Air Italy, и удобен трансфер в Милано (цени от 568 евро за двупосочен билет)

Занзибар, Танзания

На теория този архипелаг на трийсетина километра от африканския бряг се води територия на Танзания, но всъщност се ползва с доста висока степен на автономия. Някога ключова спирка по основните търговски пътища, Занзибар е бил владян от португалците, арабите и британците, преди да се сдобие с независимост през 1964. Всички тези влияния, както и богатствата, трупани навремето от търговията с подправки и роби, си личат най-вече в прословутия Каменен град - сърцето на днешния Занзибар Сити, обявено за паметник на световната култура от ЮНЕСКО. 

Днес Занзибар е привлекателна туристическа дестинация, далеч по-спокойна и сигурна от съседите си в континентална Африка. Януари и февруари са идеалното време за посещение - температурите се колебаят между 24 и 32 градуса по Целзий. От средата на март вече започва дъждовният сезон. 

С "България Ер" и Air Italy, и удобен трансфер в Милано. Можете да комбинирате дестинацията така, че с едно пътуване да видите и Кения, през Момбаса. 

Момбаса, Кения

Вторият най-голям град на Кения, и в продължение на векове столица на най-различни държави в региона. Някои от сградите и джамиите тук са на повече от шест столетия. Момбаса може да предложи интересна кухня, красиви плажове (на север и на юг от града) и доста по-дружелюбно отношение, отколкото бихте получили в днешната столица Найроби. Но главната причина да е такава туристическа атракция е, че оттук е най-логичната отправна точка към прочутите кенийски природни резервати - Серенгети, Нгоронгоро, Тарангире. Ако в главата ви изплуват сцени от "Извън Африка", не ви упрекваме. Оттук бихте могли да си организирате и екскурзия до Килиманджаро, най-високата планина в Африка.

Колкото до зимното слънце, смятайте го за гарантирано - по това време на годината температурите се колебаят межд 22 и 33 градуса (рекордно най-ниската измерена е 16.8 градуса, и то преди половин век). Януари и февруари са и най-сухият период в годината, съответно с 3 и 1 ден превалявания средно. 

С "България Ер" и Air Italy, и удобен трансфер в Милано. Можете да комбинирате дестинацията така, че с едно пътуване да видите и Занзибар. 

Текст: Калин Николов

Снимка: БГНЕС

Материалът е публикуван в бордното списание на Bulgaria Air

Харесайте страница ни във Facebook ТУК